Igor Grosu susține că majoritatea parlamentară nu va permite ca proiectul privind activitatea agenților străini, înaintat în Parlament de comuniști, să fie aprobat. Speakerul consideră că inițiativa le-ar fi fost sugerată deputaților din opoziție de la Moscova.
Președintele Legislativului i-a numit pe parlamentari „soldăței ai Kremlinului”. În opinia sa, autorii inițiativei s-ar teme de presa liberă și de persoanele care se manifestă altfel decât ei.
„Ei nu fac nimic decât să se comporte ca niște soldăței ai Kremlinului, care nu vin cu nimic original decât să execute ordinile care vin de la Kremlin. Vedeți, aceste emanații au avut loc și în Federația Rusă, unele în Georgia. De Belarus nici nu mai vorbesc. Deci, nu fac nimic decât să arate un comportament de slugoi, care se tem de presa liberă, se tem de cei care au opinii diferite decât ale lor, se tem de diaspora. (…)
Nu vom permite ca astfel de nebunii, dar asta e o nebunie, nimic altceva în stilul Kremlinului, în stilul Coreei de Nord, Teheranului, să se producă, Doamne ferește, în Republica Moldova. Au bifat una că sunt elevi sârguincioși, sunt înregimentați în tot ce înseamnă paranoia asta putinistă de a încerca, de a controla tot într-o societate și Doamne ferește de a nu permite cuiva să se manifeste altfel. Să aibă o altă opinie”, a comentat Grosu proiectul comuniștilor.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Un grup de deputați comuniști au înregistrat în Parlament, la începutul lunii aprilie, proiectul privind reglementarea activității agenților străini.
Conform inițiativei, orice persoană juridică sau fizică care primește direct sau indirect finanțare externă în proporție de cel puțin 50% din totalul veniturilor anuale și care desfășoară activități ce influențează viața politică, economică, socială sau educațională din Republica Moldova poate fi considerată agent străin.
Persoana vizată va fi inclusă într-un registru special, va trebui să raporteze trimestrial cum îți cheltuie banii, iar dacă nu o va face, riscă amendă de până la 200.000 de lei și blocarea conturilor, dar și confiscarea banilor.
Ambasadorul UE în Moldova a punctat că asemenea inițiative sunt incompatibile cu valorile Uniunii Europene. În același timp, ONG-urile din mass-media au criticat proiectul, menționând că acesta va afecta libertatea presei.