Accidentele rutiere reprezintă pericol ridicat din cauza frecvenţei și urmărilor. Efectele sunt grave, în egală măsură, atât din punct de vedere individual, cât și social. Impactul individual constă în dramele pe care accidentele le produc – decese premature, mutilări, familii distruse, copii orfani, incapacitate de muncă, sănătate compromisă, traume psihice majore, pierderi materiale.
Evoluția situației accidentare în perioada anilor 2018-2021 are un caracter descendent, fiind înregistrată o descreștere, totodată amploarea și severitatea accidentelor rutiere este proporțională cu indicele de motorizare, cu îmbunătățirea performanțelor autovehiculelor, îndeosebi a vitezei, element prioritar între cauzele producerii evenimentelor rutiere.
Urmare a analizei, cauzele cele mai frecvente ale accidentelor constau în: conducerea cu viteză, condiţiile de drum și/sau meteorologice, depăşirile neregulamentare, neatenţia și neacordarea de prioritate.
Astfel, potrivit informațiilor prezentate, în prima jumătate a anului 2021, s-au înregistrat 1027 de accidente în traficul rutier, în rezultatul cărora 93 de persoane au decedat, iar altele 1 171 au fost traumatizate.
„Este extrem de importantă dezvoltarea culturii circulației rutiere, aici vorbim de șoferii auto, moto, cicliștii, trotinetele electrice cât și pietonii. Doar împreună, doar prin responsabilizare și conștientizare a faptului că mijlocul de transport poate fi util, necesar, frumos iar în mâini greșite fatal, acesta transformându-se într-o armă de distrugere în masă”.