Curs valutar
 • EUR
  21.2186
  -0.3129%
 • USD
  17.9987
  -0.2834%
 • RUB
  0.2441
  0.2048%
 • RON
  4.3131
  -0.2736%
 • UAH
  0.6695
  0.1494%

VIDEO În ziua nașterii lui Nicolae Dabija, USM a inaugurat un muzeu în memoria marelui scriitor.Ceremonia de comemorare

16 Iul. 2021, 09:21
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
16 Iul. 2021, 09:21 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Născut pe 15 iulie 1948, scriitorul istoricul şi membrul Academiei Române, Nicolae Dabija, ar fi împlinit 73 de ani. Astfel, în memoria scriitorului, Universitatea de Stat din Moldova (USM) și Biserica „Întâmpinarea Domnului” au organizat ceremonia de comemorare a marelui poet și publicist. 

Preotul Bisericii „Întâmpinarea Domnului” a Universității de Stat din Moldova, Octavian Moșin a oficiat slujba de pomenire pentru Nicolae Dabija.

Prin urmare, rectorul USM, Igor Șarov, a menționat că evenimentul de ieri a reprezentat un tribut adus memoriei lui Nicolae Dabija, care era nelipsit de la evenimentele culturale, conferințele științifice, întâlnirile cu elevii și studenții știa cum să ajungă la sufletul fiecărui interlocutor cu vorba-i părintească. 

„Este datoria noastră a tuturor să păstrăm vie memoria neobositului Nicolae Dabija, care a trudit întreaga viață întru apărarea și promovarea valorilor noastre identitare”, a menționat Igor Șarov.

De asemenea, prezent la eveniment, scriitorul Iulian Filip a subliniat că Nicolae Dabija a fost și continuă să fie un adevărat ambasador al culturii creând zeci și sute de punți între cultura noastră și culturile altor popoare prin opera sa.

„Evenimentul a continuat cu inaugurarea unui muzeu în memoria lui Nicolae Dabija, în cadrul căruia, cu ajutorul membrilor familiei și ai reprezentanților bibliotecii universitare sunt expuse fotografii ale maestrului precum și principalele distincții, diplome, medalii etc. Iar copiii din centrele de plasament din capitală au prezentat un recital de poezie”, relatează reprezentanții USM. 

 

Prezent la eveniment, academicianul Mihai Cimpoi a donat muzeului nou creat primul grupaj de versuri ale lui Nicolae Dabija  și cartea de amintiri „Acest fulger care am fost” , antologie de Mihai Chiriac susținută de primăria Dumbrăveni.

Nicolae Dabija s-a născut în s. Codreni, r-nul Cimișlia. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova. A debutat în literatură cu placheta de versuri „Ochiul al treilea” (1975). Pe parcursul anilor 1972-1975 a fost redactor la Televiziunea Naţională, din 1975 până în 1984 –  şef de secţie la revista de literatură „Nistru”; apoi în anii 1984-1986 redactor-şef la revista tineretului de creaţie „Orizontul”, iar din 1986 – redactor-şef al săptămânalului „Literatura şi Arta”. A colaborat activ cu studioul „Moldova-film” în calitate de scenarist şi traducător al scenariilor la dublarea filmelor.

Realitatea Live

28 Iul. 2021, 13:14
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
28 Iul. 2021, 13:14 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale anunță că a terminat urmărirea penală și a trimis în judecată dosarul de învinuire a celor cinci foști angajați ai unei companii de construcții de la noi.

Este vorba de dosarul în care 56 de moldoveni au rămas fără bani și fără imobilele din municipiul Chișinău în care au investit.

S-a întâmplat în perioada anilor 2012-2013, atunci când investițiile potențialilor proprietari au fost folosite în alte scopuri decât cele indicate în contracte.

„Unul din capetele de acuzare s-a materializat prin gajarea (ipotecarea) neîntemeiat băncii, de la care au fost contractate credite, a imobilelor pentru care investitorii au introdus suficiente mijloace financiare care le-ar fi permis factorilor de decizie ai companiei să-și onoreze obligațiunile contractuale. Gajarea a fost posibilă ca urmare a inducerii în eroare a investitorilor de a nu înregistra la momentul cuvenit contractele de investiții la organul cadastral”, anunță PCCOCS.

Mai exact, compania a primit finanțare din două surse (investitori și bancă). Respectiv, deși capacitatea financiară pentru a-și onora obligația de transmitere în proprietate deplină imobilele către investitori era mai mult decât suficientă, aceasta nu s-a întâmplat.

Concomitent, deoarece agentul economic nu și-a onorat obligațiile nici față de bancă, aceasta a inițiat procedura judiciară de intrare în posesia imobilelor ipotecate, anunță procurorii.

„Un alt capăt de acuzare constă în însușirea și folosirea investițiilor în scopuri personale ale unor factori de decizie din companie, materializate prin construcția unui imobil grandios privat, precum și prin atribuirea fictivă în proprietate a unor imobile ale companiei, prin intermediul persoanelor interpuse. Urmărirea penală a mai stabilit că pentru a conferi o tentă legală acțiunilor, învinuiții, la diferite etape ale schemei infracționale, au falsificat documente contabile, dări de seamă, informații oficiale, iar în final, au sustras și tăinuit documente contabile”, se mai arată în comunicat.

Drept rezultat al tuturor acțiunilor ilegale, compania de construcții a intrat în incapacitate financiară, fiind inițiată procedura de insolvabilitate.

„Procurorii le incriminează celor cinci învinuiți comiterea infracțiunilor de escrocherie, delapidarea averii străine, abuz de serviciu, fals în declarații, fals în documente contabile, tăinuirea documentelor contabile, precum și prezentarea probelor false în judecată. Compania de construcții, până la această etapă, nu a întreprins măsuri de restituire a prejudiciului față de investitori, iar procurorii, întru asigurarea unei părții a acțiunilor civile au reușit aplicarea sechestrului pe averea învinuiților, în sumă de aproximativ 7 milioane lei”, mai anunță procurorii.

Amintim că dosarul penal a fost pornit în 2017, la plângerea părților vătămate, fiind primar gestionat de către o procuratură teritorială, iar din 2020, a fost transmis procurorilor PCCOCS – dosar investigat de comun cu ofițerii Direcției Generale Urmărire Penală a IGP și SPIA a MAI.

Procurorii continuă urmărirea penală cu referire la încă cel puțin 15 părți vătămate, care nu sunt pe teritoriul Republicii Moldova. În cadrul investigațiilor, urmează să fie apreciate din punct de vedere juridico-penal acțiunile și a altor persoane.

Dacă vor fi găsiți vinovați, indivizii riscă închisoare de la 8 la 15 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid