Curs valutar
 • EUR
  21.2186
  -0.3129%
 • USD
  17.9987
  -0.2834%
 • RUB
  0.2441
  0.2048%
 • RON
  4.3131
  -0.2736%
 • UAH
  0.6695
  0.1494%

VIDEO Încă un partid politic și-a exprimat viziunea față de activitatea MAI, după rezultatele scrutinului parlamentar

16 Iun. 2021, 12:46
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
16 Iun. 2021, 12:46 // Politica //  Petru Beregoi

Candidatul Partidului Democrat din Moldova (PDM) la lagerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent, Alexandru Jizdan, fost ministru al Afacerilor Interne, a prezentat astăzi viziunea PDM privind dezvoltarea domeniului afacerilor interne și securității naționale, inclusă în planul de țară a formațiunii „Moldova altfel”.

Alexandru Jizdan a menționat că din guvernare în guvernare, de la un scrutin la altul, prea multe experimente au fost făcute asupra angajaților MAI, fapt pentru care acum PDM vine cu o nouă abordare benefică pentru angajații Ministerului de Interne.

„În perioada guvernării PDM, am fost numit ministru și am deținut această funcție 3 ani și jumătate. Nu-mi era străin domeniul. MAI a fost casa unde am crescut. Am avut noroc de oameni profesioniști implicați și dedicați meseriei”, a spus Secretarul general al PDM.

De asemenea, el a precizat că pentru toate categoriile de angajați ai MAI trebuie dezvoltate și implementate mai multe proiecte și programe, care sunt incluse în Planul de țară „Moldova altfel”.

„Angajații MAI trebuie protejați și respectați pentru a rămâne în sistem. Este nevoie de o analiză permanentă a factorilor de risc și implicarea conducerii MAI la eliminarea acestora. Salarii și spațiu locativ pentru angajați. Promovarea proiectelor care vor spori atractivitatea funcției în cadrul MAI, mai ales pentru începători. Absolvenții să beneficieze de condiții și salarii decente. Vom identifica soluții pentru majorarea salariilor începătorilor până la 10 mii de lei și vom continua proiectul de construcție a spațiilor locative”, a declarat dl Jizdan.

Jizdan și-a exprimat încrederea că echipa PDM va continua realizarea proiectelor importante pentru țară și cetățeni.

„Pentru ca aceste lucruri să se producă avem nevoie de susținerea oamenilor și de încrederea lor, iar împreună vom reuși să transformăm promisiunile în realizări”, a conchis Alexandru Jizdan.

Amintim că, săptămâna trecută și Partidul Acasă Construim Europa a abordat subiectul privind activitatea Ministerului de Interne de după scrutinului parlamentar. Astfel, PACE a și-a propus și un candidat propriu pentru funcția de ministru de Interne.

Realitatea Live

28 Iul. 2021, 13:51
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
28 Iul. 2021, 13:51 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Corupere pasivă, activă, trafic de influență și abuz de serviciu – sunt infracțiunile de care sunt bănuiți arhitectul-șef al Consiliului raional Criuleni și administratorul unei companii de proiectare.

Despre asta anunță responsabilii Centrului Național Anticoeupție după ce dimineață ofițerii CNA au descins cu percheziții.

Aceștia sunt cercetați în mai multe cauze penale,  iar acțiunile pretins ilegale ale acestora ar fi prejudiciat bugetul local cu sute de mii de lei.

Potrivit CNA, cauzele au fost pornite la sfârșitul anului 2020, după care au fost conexate într-o singură procedură, cercetările CNA și ale procurorilor constând în administrarea mai multor probe, inclusiv interceptarea bănuiților și documentarea acțiunilor lor audio și video.

„În cadrul investigațiilor și acțiunilor de ancheta, s-a constatat că angajații „Biroului de Proiectări, Prospecțiuni și Servicii „CriPSer”, subdiviziunea subordonată Consiliului raional Criuleni au creat o societate comercială cu aceleași atribuții, iar prin intermediul acesteia prestau servicii persoanelor fizice și juridice în detrimentul întreprinderii de stat. Astfel, prin înțelegere prealabilă cu arhitectul-șef al Consiliului, oamenii erau direcționați la societatea privată, iar contra unor sume de bani, oferite drept mită, obțineau acte și avize pentru construcții fără impedimente. Un control financiar al celor două entități a constatat că societatea privată a încasat, în câțiva ani, sume aproape triple față de subdiviziunea subordonată Consiliului, astfel prejudiciind bugetul local cu sute de mii de lei”, anunță CNA.

Pe parcursul investigațiilor, au fost documentate mai multe cazuri de corupere și abuz, în care ar fi implicați administratorul Î.M. „Biroul de Proiectări, Prospecțiuni și Servicii „CriPSer” și arhitectul-șef.

„Astăzi, ofițerii CNA și procurorii au efectuat 8 percheziții la domiciliile și la birourile de serviciu ale administratorului Î.M. „Biroul de Proiectări, Prospecțiuni și Servicii „CriPSer” și arhitectului-șef al raionului Criuleni. În urma acestora, cei doi au fost reținuți și escortați la CNA pentru audieri. Ancheta în acest caz continuă. Procurorii anticorupție conduc urmărirea penală”, se mai arată în nota informativă.

Dacă vor fi găsiți vinovați, ambii riscă închisoare, amendă penală și privarea de dreptul de a ocupa funcții publice.

ULTIMĂ ORĂ! Consiliul raional Criuleni, luat cu asalt de CNA. Mai multe persoane ar fi prejudiciat bugetul public

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid