Șeful suspendat al Direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă, reținut în iulie 2024 și învinuit de trădare de patrie, nu își recunoaște vinovăția și spune că dosarul său este politic. „A fost intentat în plină campanie electorală. A avut un scop electoral pe care l-au obținut. Acest dosar a servit drept trambulină pentru a promova mesajele electorale”. Creangă a făcut declarații după ședința de judecată, la care procurorul pe caz a solicitat prelungirea arestului la domiciliu.
Ion Creangă și-a exprimat nemulțumirea față de mass-media din țară care a mediatizat dosarul său, publicând fotografii personale și informații de la procurori, care, în opinia sa, sunt distorsionate.
„Mai mult de jumătate de an am fost lipsit de dreptul de a comunica cu dumneavoastră, nu mi-au permis, deci în regimul în care mă aflam, nu-mi permiteau. Doar două luni în urmă, instanța de judecată a decis că am dreptul să comunic cu dumneavostră și doar după ce se încheie ședință. În altă parte nu pot comunica. Vreau să-mi exprim nemulțumirea față de ceea ce se transmite în mass-media, se transmit imagini fără voia mea, care mă pun într-o situație umilitoare, se dau informații denigratoare, fără să-mi spun opinia pe marginea acestor situații.
Ce ține de intentarea dosarului penal, dosarul penal a fost intentat în plină campanie electorală. Deci, a avut un scop electoral pe care l-au obținut. Acest dosar a servit drept trambulină pentru a promova mesajele electorale. Pe marginea acestui dosar au fost furnizate informații din partea procurorilor, distorsionate, care mă învinuiesc, îmi crează condiții defavorabile, care au fost, să spunem, multiplicate permanent de către mass-media și m-au redat într-o situație negativă, care mă umilesc, mă dezonorează. Și de aceea, consider că asta nu este corect”, a declarat Creangă.
Cât despre acuzațiile din dosar, Ion Creangă recunoaște că a discutat cu vecinul său, care este angajatul Ambasadei Rusiei la Chișinău, iar temele au fost – alegeri, Găgăuzia, Șor. „Sunt discuții de rutină”, a mai adăugat acesta.
„Sunt discuții de rutină, uzuale, pe care le întâlnim și le discutăm cu dumneavoastră în fiecare zi. Că activează în Ambasada Rusiei am știut, dar că îl învinuiesc ca agent, nu știu ce… Eu l-am tratat ca vecin. Nu am avut treabă cu nimic.
Pledez nevinovat, pentru că eu nu am transmis nicio informație care ar prejudicia și ar putea pune într-o anumită situație Republica Moldova. Au fost discuții libere. Cum poți să prejudiciezi statul dacă discuți despre o temă, despre alegeri, Găgăuzia, despre Șor. (…) Eu mă rog să am parte de o justiție independentă, imparțială și în condițiile respective am speranța că voi fi achitat. Eu încerc să-mi prezint poziția și probele mele, că ceea ce am discutat cu vecinul meu nu prezintă niciun pericol pentru societatea din Republica Moldova”, a spus Creangă.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
În timpul discuțiilor cu presa, Ion Creangă s-a arătat indignat și de comentariile politicienilor asupra dosarului său. „Nu au dreptul”, a mai adăugat acesta.
„Înalții demnitari de stat, pe parcursul a câteva luni, au comentat și au solicitat să se facă justiție, să mă pedepsească, să mă închidă, fapt inadmisibil, interzis de lege, ca să vină să vină să comenteze demnitarii de stat orice cauză penală. Nu au dreptul să facă acest lucru, necătând la aceasta, ei au încălcat, și-au permis, și nimeni nu reacționează la acest fapt, lucru care a permis ca aceste mesaje electorale să promoveze un anumit concurent electoral”, a afirmat șeful suspendat al Direcției juridice a Parlamentului.
Instanța urmează să se pronunțe asupra cererii procurorilor luni, 24 martie, la ora 12:30.
Amintim că în iulie 2024, Ion Creangă a fost reținut fiind suspectat de trădare de patrie și complot împotriva Republicii Moldova. Mai exact, ar fi avut o comunicare conspirativă cu asistentul atașatului militar al Ambasadei Rusiei la Chișinău, în anii 2023-2024. Funcționarul parlamentar a fost reținut în momentul când primea de la asistentul angajatului militar al ambasadei ruse 500 de dolari, iar de la domiciliul său au fost ridicați încă 1100 de dolari.
Pe data de 1 august 2024, Parlametul a anunțat că Ion Creangă a fost suspendat din funcție, pe durata desfășurării investigațiilor realizate de către procurorii PCCOCS. Pe data de 24 februarie curent, Ion Creangă a fost plasat în arest la domiciliu, conform deciziei judecătoarei Arina Ialanji. Vârsta, starea de sănătate a inculpatului, dar și etapa desfășurării anchetei, sunt motivele invocate de avocatul lui Ion Creangă. Anterior, avocatul acestuia a mai spus că „domnul Creangă nu ar avea intenția să eschiveze sau să influențeze procesul penal”.