Deputații Partidului Socialiștilor din Republica Moldova au contestat astăzi, 28 martie, Legea prin care limba română a devenit oficială în Moldova, la Curtea Constituțională.
Socialiștii au depus la Înalta Curte o cerere prin care solicită verificarea constituţionalităţii legii, care vizează înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „română”, inclusiv în textul Constituţiei.
„Constituția trebuie respectată. Dacă vor să o modifice, atunci autoritățile trebuie să organizeze un referendum. Decizia aparține poporului. Constituția nu poate fi schimbată prin adoptarea unei legi organice cu majoritate simplă în Parlament. O astfel de procedură necesită 67 de voturi în legislativ, dar și acest lucru a fost ignorat”, a declarat socialistul Vlad Batrîncea.
Decretul de promulgare și Legea pentru implementarea considerentelor unor hotărâri ale Curții Constituționale au fost publicate în numărul din 24 martie, al Monitorului Oficial și au intrat în vigoare.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Proiectul de lege a fost înregistrat în Parlament în data de 24 februarie. Autori sunt un grup de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate, care deține majoritatea în Parlament.
Agenția Resurse Informaționale Juridice va asigura în sistemul informațional „Registrul de stat al actelor juridice” operarea modificărilor referitoare la limba de stat – limba română, în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituția țării.
Pe 5 decembrie 2013, Curtea Constituțională a stabilit că limba oficială a Republicii Moldova este limba română, aşa cum este scris în Declaraţia de Independență, care prevalează asupra Constituției. La acel moment Înalta Curte a remis Parlamentului recomandarea ca articolul 13 din Constituţia Republicii Moldova să fie modificat în conformitate cu prevederile incluse în Declaraţia de Independenţă, însă până acum nici o legislatură care a urmat nu a inclus acest subiect pe ordinea de zi.