Curs valutar
 • EUR
  21.4896
  0.0838%
 • USD
  17.9913
  0.0756%
 • RUB
  0.2489
  0.683%
 • RON
  4.3649
  0.1466%
 • UAH
  0.6535
  -0.8569%

(VIDEO) Maia Sandu dă de pământ cu justiția din Moldova: Astăzi deciziile judecătorești să vând ca la licitație

27 Mai 2021, 13:10
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Cosoi
27 Mai 2021, 13:10 // Politica //  Petru Cosoi

Justiția din Republica Moldova nu mai este controlată de către un singur om, așa cum se întâmpla pe timpul guvernării Partidului Democrat și a fugarului Vladimir Plahotniuc, ci de câteva grupări criminale. În acest context, președinta Maia Sandu susține că gruparea care oferă cei mai mulți bani, într-un final, are de câștigat.

„Astăzi nu există un singur personaj în țară care să controleze sistemul judecătoresc. Știți ce spun oamenii prin țară, evident, nu vreau să generalizez, ei spun că astăzi deciziile judecătorești se vând ca la licitație. Nu mai este Plahotniuc să le spună la toți ce să facă, dar există câteva grupări criminale și cine dă mai mult, acela obține deciziile. Aceasta este percepția oamenilor și ea este aproape de realitatea pentru multe cazuri care ajung în instanță”, a declarat Maia Sandu în urma unor discuții inopinate purtate cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii.

Potrivit Maiei Sandu, în țara noastră există un număr de judecători care încalcă demonstrativ legea și „cred că legea nu este pentru ei, că ei sunt deasupra legii și pot să facă orice”.

„Vreau să discutăm foarte serios. Cine oprește acest ilegalități, ilegalități care ne costă foarte mult, care nu ne permit să dezvoltăm economia, să aducem investiții, să deschidem locuri de muncă, să le creăm oportunități oamenilor. Cine îi oprește pe judecători care din cauza lor noi plătim sute de milioane sau miliarde pentru că ei dau decizii ilegale”, a adăugat Sandu.

Tot Sandu susține că o mare parte din atacurile rider din țară au fost efectuate cu implicarea judecătorilor corupți.

„Judecătorii corupți dăunează enorm acestei țări. Atacurile rider. Ele sau realizat cu participarea unor judecători. De-a lungul timpului au fost foarte multe atacuri rider. Întâi, s-au furat proprietăți sau întreprinderi de la stat sau de la omenii cinstiții, după care, hoții, între ei, au furat unii de la alții. După asta, tot hoții, merg în instanța de judecată și cer despăgubiri de la stat pentru că a fost o decizie ilegală a magistraților”, a precizat președinta.

Realitatea.md amintește că Maia Sandu a întreprins astăzi, 27 mai, o vizită inopinată la Consiliul Superior al Magistraturii. Discuția dintre Maia Sandu și membrii CSM a fost transmisă în direct.

Realitatea Live

25 Iun. 2021, 15:46
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
25 Iun. 2021, 15:46 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Șase absolvenți ai Institutului Național al Justiției, înscriși în Registrul candidaților pentru suplinirea funcțiilor vacante la procuraturile din țară, au trecut cu brio de concursuri.

Consiliul Superior al Procurorilor a decis, într-o ședință desfășurată ieri, să îi desemneze învingători ai concursurilor de referință pe următorii absolvenți:

 • Primac Lucian – în funcția de procuror în Procuratura raionului Ungheni;
 • Levco Vladimir – în funcția de procuror în Procuratura raionului Fălești;
 • Popușoi Dumitru – în funcția de procuror în Procuratura raionului Cahul;
 • Covalenco Alexandru – în funcția de procuror în Procuratura raionului Ștefan-Vodă;
 • Gribincea Vadim – în funcția de procuror în Procuratura raionului Leova;
 • Talmaci Alexandru – în funcția de procuror în Procuratura raionului Cantemir.

Concursul a fost organizat în perioada 10.06.2021 – 24.06.2021.

„Astfel, din numărul total de candidați înscriși în lista absolvenților Institutului Național al Justiției, au fost depuse 6 (șase) cereri de aplicare la concursurile menționate, iar procedurile pentru 1 (una) dintre funcții (procuror în Procuratura raionului Taraclia) au fost încheiate prin nerealizare, deoarece nici unul dintre participanți nu a optat pentru aceasta. Aceste concursuri au fost anunțate prin Hotărârea Consiliului Superior al Procurorilor nr.1-67/2021 din 10 iunie 2021 și au inclus etapa preliminară, în cadrul căreia candidații au avut posibilitatea să își formuleze opțiunea pentru funcția la care aspiră în odinea descrescătoare a mediilor deținute”, anunță CSP.

Potrivit procedurilor stabilite de lege, Consiliul Superior al Procurorilor a propus Procurorului General numirea pe post a candidaților nominalizați și demararea procedurilor de emitere a actelor administrative corespunzătoare.

„Mandatul de procuror are statutul funcție de demnitate publică, iar conform prevederilor constituționale, numirea procurorilor ierarhic inferiori se efectuează de către Procurorul General, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. După numirea în funcție, procurorii depun jurământul și prezintă Autorității Naționale de Integritate declarația de venit și interese personale, care sunt condiții obligatorii aferente statutului profesional”, se mai arată în comunicat.

Registrul candidaților pentru suplinirea funcțiilor vacante este ținut de Aparatul Consiliului Superior al Procurorilor, se plasează pe pagina web oficială a instituției – www.csp.md și poate fi consultat la rubrica Registru de către toate persoanele interesate.

 
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția „De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția „De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul „Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul „Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională