Anumite informații privind motivele pentru care s-a retras licența a 6 televiziuni ar putea să nu fie făcute publice. Declarația aparține șefului Delegației UE la Chișinău, Janis Mazeiks.
Întrebat despre decizie, el a menționat că se analizează dacă posturile vizate au fost avertizate sau dacă au fost amendate de Consiliul Audiovizualului. În opinia sa, în pofida libertății de exprimare a presei, „pot exista anumite restricții necesare într-o societate democratică”.
„Este o situație în care este destul de similară cu situația de anul trecut. Elementul principal este similar pentru noi. În primul rând, este un element important al democrației, conform căreia mass-media poate opera liber. În același timp, pot exista anumite restricții, care să fie necesare într-o societate democratică. Această decizie este concisă, acum analizăm mai multe detalii privind contextul și dacă au fost amenzi, avertizări și care sunt motivele de securitate națională invocate. Probabil vor fi anumite informații care nu vor fi făcute publice”, a declarat Mazeiks.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a menționat după ședința cabinetului de miniștri că „decizia luată de către Comisia pentru Situații Excepționale la propunerea Serviciului de Informații și Securitate viza dimensiunea de amenințări hibride la care este expusă Republica Moldova și decizia care vizează suspendarea licențelor posturilor TV este urmare a faptului că s-a demonstrat semnul de egalitate între gruparea criminală Șor și gruparea criminală Plahotniuc, care concertat au acționat în vederea intoxicării spațiului informațional, inclusiv ca urmare a interferențelor din străinătate, din partea Federației Ruse, care continuă prin intermediul acestor acțiuni să influențeze procesele democratice de la noi din țară”.
„(…) Reamintesc că au fost blocate și mai multe pagini web, majoritatea fiind din Federația Rusă, care iarăși urmăreau scopul de a dezinforma, crea zâzanie în societate și a ne diviza pe criterii de limbă vorbită, viziune socială sau ideologie politică împărtășită. Democrația noastră trebuie apărată prin acțiuni ferme, concrete, în această direcție”, a comentat Vodă, fiind întrebat despre îngrijorările ONG-urilor din media.