Masturbarea este un fenomen care nu trebuie nici exclus complet din viața unui bărbat, nici nu trebuie transformat într-un lucru necesar. Medicul urolog-androlog, Ion Dumbrăveanu, afirmă că masturbarea este un fenomen care depinde de fonul hormonal al fiecărui organism și de fonul educațional. Declarațiile doctorului au fost făcute în cadrul interviului #fărăprotocol cu Dorin Galben.
Ea este acceptabilă la vârsta adolescentei atunci când îți formezi, cunoști propriul corp. Este o etapă a dezvoltării organismului masculin. După datele din literatură, 90-96% din bărbați au făcut-o odată sau de câteva ori la această vârstă, în momentul în care se găsește partenera deja treptat, treptat dispare. Este o etapă a vieții. Cu alte cuvinte, părerea medicală despre masturbare: este o etapă a adolescenți și a bărbatului tânăr care dispare de la sine și care poate apărea atunci când unul sau altul este plecat și vrea să-și păstreze cuplul, vor să fie fideli, a declarat Ion Dumbrăveanu.
În opinia specialistului, tendința bărbaților de a se masturba în contextul în care au o parteneră, familie, reprezintă un element la limita dintre normă și patologie.
Cu părere de rău, am cupluri în care bărbatul nu-și vede soția, vede televizorul și vede auto-satisfacerea prin masturbare. La un moment dat aceasta poate deveni o patologie, a adăugat medicul.
De asemenea, masturbarea nu poate fi egalată cu un act sexual veritabil, susține expertul.
Doar parțial. Dacă e cu scopul de ejaculare, da. Nu poate nimeni înlocui un act sexual. Un act sexual are mai multe competente. În primul rând, noi vorbim despre un act sexual heterosexual. El are mai multe etape: are etapa de dorință, etapa de penetrare, aceleași mișcări motorii, etapa de post act, atunci când stai îmbrățișat, trăiești acea clipă. Nu poate masturbarea înlocui actul sexual, ea poate înlocui o ejaculare, a concluzionat medicul Ion Dumbrăveanu.