Taberele improvizate la granița dintre Polonia și Belarus au rămas pustii. Migranții părăsesc treptat locul pentru a merge la centrul logistic din Belarus. Alții, însă, se reîntorc acasă.
Un avion din Irak a decolat azi, 18 noiembrie, de pe aeroportul din Minsk. Acesta i-a dus pe migranții disperați înapoi la patria lor. Potrivit Ministerului de Externe irakian, aproximativ 430 de persoane au dorit să se întoarcă. Migranții au plătit un preț uriaș pentru rătăcirea prin pădurile din Belarus.
Amintim că, relațiile dintre Polonia și Belarus s-au complicat în contextul crizei migrației. Pe 8 noiembrie, un grup de migranți s-a îndreptat spre granița țărilor. Ei au înființat o tabără în apropierea punctului de control „Bruzgi” din regiunea Grodno. Forțele de securitate poloneze nu permit migranților să intre pe teritoriul lor. Refugiații încearcă să spargă barierele.
Pe 16 noiembrie, partea poloneză a folosit gaze lacrimogene, furtunuri cu apă și grenade, ca răspuns la acțiunile migranților, care au început să arunce bastoane și pietre în direcția forțelor de securitate. Potrivit migranților, după aceea, copiii lor au avut probleme oculare. Mai târziu, refugiații au fost plasați de Belarus într-un centru logistic, unde la moment se află majoritatea acestora.
Țările UE dau vina pe Minsk pentru situația refugiaților. Marea Britanie, Statele Unite și statele UE au convenit pe 12 noiembrie că autoritățile din Belarus au creat în mod artificial o criză a migrației.
Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a declarat că miniștrii de externe ai țărilor UE au convenit asupra introducerii celui de-al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Belarusului, acesta va fi emis în cele din urmă în zilele următoare. El a adăugat, de asemenea, că, odată cu extinderea criteriilor regimului de sancțiuni, UE va putea acum să includă în sancțiuni pe inculpații implicați în livrarea migranților în Belarus și la granițele uniunii.