Liceele teoretice pot organiza probe suplimentare în cadrul concursului de admitere în învățământul liceal, dacă în ultimii trei ani au înregistrat mai mulți solicitanți, decât locurile disponibile pentru înmatriculare. Va exista o singură probă suplimentară de concurs, pe toată țara, care va fi elaborată de Agenția Națională de Curriculum și Evaluare. Proba va include subiecte cu un grad avansat de complexitate în comparație cu cele de la examenele de capacitate.
Valentina Olaru, secretară de stat la Ministerul Educației și Cercetării, a declarat în cadrul emisiunii „Consens Național” de la RLIVE TV că modificările făcute au scopul de a reduce din compromiterea evaluării. Până acum unele licee suprasolicitate își stabileau propriile teste suplimentare de admitere în clasa a zecea.
„Ca și în cazul examenelor de absolvire acest test va fi elaborat și securizat de către Agenția Națională de Curriculum și Evaluare. Agenția va anunțat un centru unde toți elevii care au ales unul dintre liceele care solicită un test suplimentar vor susține proba. Agenția va verifica aceste teste și instituția va primi clasamentul elevilor candidați cu notele obținute pe care le va adăuga la notele pentru disciplinele de profil anunțate. Există posibilitate ca un elev să depună cerere de admitere la trei licee simultan și să aleagă sau să fie ales în funcție de media obținută”, a mai adăugat secretara de stat la Ministerul Educației.
Organizarea unei probe suplimentare în cadrul concursului de admitere în învățământul liceal se va face în baza unei decizii a Consiliului profesoral din instituția de învățământ. Aceasta va fi coordonată cu direcția raională sau municipală de învățământ și va fi organizată în condițiile prevăzute de Metodologia de admitere a elevilor în învățământul liceal.