Curs valutar
 • EUR
  19.1542
  -0.4944%
 • USD
  18.1471
  -0.1146%
 • RUB
  0.1876
  -0.6397%
 • RON
  3.8502
  -0.6026%
 • UAH
  0.4914
  -0.1018%

VIDEO Ministra de Interne detaliază procesul de localizare a oligarhilor moldoveni fugari. Unde este Plahotniuc? 

09 Apr. 2023, 17:52
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
09 Apr. 2023, 17:52 // Politica //  Realitatea.md

Ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, în cadrul noii ediții a Podcastului ZdCe a vorbit despre problema oligarhilor fugari și eforturile depuse pentru a stabili unde aceștia se află. Ministra a confirmat pentru ZdG că Ilan Șor, Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon sunt în vizorul autorităților de aplicare a legii din alte state care sunt membre ale rețelei Interpol.

„Centrul de Cooperare Polițienească Internațională, care este o subdiviziune specială în cadrul Inspectoratului General al Poliției, servește drept un punct național de contact între toate organele de aplicare a legii aici, în R. Moldova. Vorbim despre astfel de instituții precum Procuratura sau procuraturile specializate, Serviciul de Prevenire și Spălare a Banilor, Centrul Național Anticorupție, structurile subordonate Ministerului Afacerilor Interne, care contactează în materie de cooperare polițienească și judiciară prin acest punct de contact cu lumea externă, cu lumea din domeniul de aplicare a legii. Respectiv, misiunea noastră este să transmitem pe canalele speciale, conform indicațiilor, instrucțiunilor și standardelor stabilite, informația care este pusă la dispoziție de către aceste organe naționale”, explică Revenco.

Ministra accentuiază că informațiile cu privire la cei trei oligarhi a fost transmisă prioritar și că acestea au fost recepționate de către autoritățile de aplicare a legii din statele-membre ale rețelei Interpol.

„Pot să confirm că este recepționată și avem toate confirmările că este recepționată, inclusiv este transmisă informația și prin baza de date Interpol, dar și în mod bilateral cu țările interesate. Aceste persoane sunt, prin intermediul solicitărilor noastre, în vizorul autorităților de aplicare a legii din alte state, care sunt membri a rețelei Interpol”, declară ministra Afacerilor Interne.

Fiind întrebată, dacă se cunoaște la moment unde este Vlad Plahotniuc, cercetat în dosarul „frauda bancară”, Revenco a spus că vom afla răspunsul la această întrebare imediat cum va fi activată solicitarea de localizare și organele de aplicare a legii vor decide că publicarea acestor informații nu este în detrimentul cazului.

„Acum mingea este în terenul altor parteneri din țările care fac parte din rețeaua Interpol. Toate solicitările au fost transmise, reconfirm” a punctat ministra.

Vladimir Plahotniuc a plecat din R. Moldova în iunie 2019, după ce partidul pe care îl conducea, PDM, a cedat guvernarea unei coaliții formate din Blocul ACUM și PSRM, destrămată în noiembrie 2019. În luna martie 2020, Ambasada SUA la Chișinău a confirmat că Plahotniuc se află pe teritoriul SUA. PA a solicitat extrădarea lui Plahotniuc în iunie 2020, atunci când fostul lider democrat a fost localizat în SUA și, respectiv, în septembrie 2020, în perioada când acesta a fost identificat în Turcia, însă, răspunsuri la aceste cereri din ambele state nu au parvenit în adresa autorităților de la Chișinău. Pe 1 octombrie 2021, PA a înaintat un demers repetat către Biroul Național Central Interpol din R. Moldova prin care a solicitat Secretariatului General al Organizației Internaționale a Poliției Criminale INTERPOL emiterea unei difuziuni de căutare internațională în privința lui Plahotniuc.

Realitatea Live

28 Sept. 2023, 20:33
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Ursu Ana
28 Sept. 2023, 20:33 // Actualitate //  Ursu Ana

Oamenii legii au făcut publice imagini de la detonarea fragmentul de rachetă depistat în raionul Anenii Noi. Precizăm că, specialiștii Bombteh ai poliției naționale au detonat cu succes componenta cu explozibil a rachetei prăbușite în lacul Hârbovăț, raionul Anenii Noi. 

„Colegi ai subdiviziunilor IGP, mulțumim familiilor voastre că v-au așteptat calme din misiune. A fost o provocare. Sunteți cei mai buni. Vă mulțumim pentru că siguranța oamenilor prevalează și pentru viețile voastre mereu puse în clepsidră”, a scris IGP.

MAI precizează că nu a existat niciun pericol pentru populație, zona fiind izolată iar primele locuințe se află la o distanță de 1 kilometru față de zona de pericol.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală