Capitala se sufocă de apartamente, iar dezvoltatorii se axează doar pe construirea blocurilor de locuit, fără a examina extinderea infrastructurii, fără a renova sau restaura ceea ce există de secole în zonele istorice, fapt ce a dus la crearea unei situații catastrofale în municipiul Chișinău. Acest lucru a fost declarat de ministrul Culturii, Sergiu Prodan, de la tribuna Parlamentului, în cadrul ședinței de ieri, 19 mai.
Ministrul a afirmat că, în ultimii ani doar s-a mimat restaurarea clădirilor istorice, în loc fiind construite altele noi, cu utilizarea materialelor de ultimă generație, fapt ce a știrbit din imaginea orașului, dar și a dus la suprapopularea acestuia.
„O problemă care durează de mulți ani și noi trebuie să intervenim sistemic. Din păcate, pe durata ultimilor ani s-a mimat o restaurare a monumentelor istorice. Atunci când se negocia o intervenție în zona de protecție prin construcția unui bloc locativ și restaurarea monumentului istoric, de fapt se demola monumentul și se mima construcția lui din materiale noi. E mult mai ușor să construiești din nou decât să restaurezi ceva într-adevăr autentic. Este o problemă gravă pentru că așa s-au deprins să activeze toți agenții economici, care dezvoltă municipiul Chișinău”, a spus Prodan.
O altă problemă comunicată de către Ministrul Culturii este faptul că dezvoltatorii orașului Chișinău investesc, din păcate, doar în construirea de noi apartamente, între blocurile deja existente, unde nu sunt căi de acces către acestea. Drept exemplu, Sergiu Prodan a adus zona Circului, unde de câțiva ani se dă o adevărată luptă pentru a se construi mai multe blocuri de locuit de către anumiți agenți economici.
„În zona Circului sunt deja acele spații locative. Căile de acces spre acea zonă se face pe o singură stradelă. Eu mă întreb ce va fi, dar totodată presupun că sunt garaje subterane la aceste blocuri, dar când dimineața când vor dori toți să iasă din acest bloc, iar seara o să vrea să intre înapoi în acest bloc vom avea o catastrofă în această zonă. Teoretic acolo nu mai pot fi construite căi de acces pentru aceste blocuri”, a argumentat Prodan.
Ministrul Culturii a mai spus că, astfel de probleme se întâlnesc și în centrul Capitalei unde se fac investiții doar în apartamente și nimic mai mult.
„Noi vorbim de imaginea orașului ca destinație turistică. Pentru ce să vină turiștii? Să vadă cum trăiesc oamenii prin apartamente în centrul orașului? Noi nu avem în afară de clădirea Guvernului, Monumentul lui Ștefan cel Mare, Arca și Catedrala, nimic mai mult în jur. Destinații turistice, cafenele nu sunt. Asta le ziceam și implementatorilor care vor să ridice blocuri doar pentru apartamente. Capătă autorizație de construcție pentru cinci nivele, vor să construiască șapte, iar la nivel de proiect deja e vândut și nivelul nouă”, afirmă ministrul.
Sergiu Prodan declară că oamenii investesc în apartamente doar ca ulterior să le vândă mai scump, însă când vor începe să le vândă prețurile acestora vor cădea și s-ar putea produce o catastrofă.
„Le spuneam dezvoltatorilor că oamenii se gândesc cum să vândă mai repede apartamentele cumpărate cinstit, ca ulterior ei să plece într-o țară cu bulevarde, cu multiple cafenele, cu atracții turistice și să trăiască într-o lume civilizată. Aici noi transformăm totul într-un mușuroi de apartamente în centrul orașului. Periferiile nu se dezvoltă. Nimeni nu vrea să investească în acele zone. Este o problemă gravă”, a conchis oficialul.
Prodan menționează că, această problemă trebuie să fie rezolvată în complexitate cu Parlamentul, Guvernul și Primăria Chișinău.