Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

VIDEO Moldova, bogată în vaccin anti-COVID! La Chișinău ar urma să ajungă alte peste 800 de mii de doze

13 Iul. 2021, 12:27
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
13 Iul. 2021, 12:27 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Moldova, va primi în următoarea perioadă noi loturi de vaccin anti-COVID. Este vorba despre peste 100 000 de doze de vaccin Pfizer, donație din partea statului român, dar și un lot din totatul de 700 000 de Pfizer, în baza unui contract al autorităților de la Chișinău.

Până acum, la Chișinău au ajuns peste 1 milion de doze de vaccin, de diferite tipuri, precum Pfizer, AstraZeneca, Sputnik V, Sinopharm sau altele.

Despre asta anunță secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Denis Cernelea.

În cadrul unei conferințe de presă, Cernelea a explicat că stocul de vaccin anti-COVID este suficient în Moldova pentru a fi imunizați și cei care nu au făcut-o până acum, în special tinerii care sunt, de altfel, cei mai reticenți la acest capitol.

„Pentru a doua jumătate a săptămânii viitoare este planificat să intre în țară acel suport, donație din partea statului român în cantitate de 100 000 de doze. La fel, către sfârșitul lunii curente, începutul lunii august ar urma să vină și primul lot din contractul încheiat cu compania Pfizer, contractul de 700 000 de doze. Contractul este încheiat, iar toate formalitățile juridice le-am efectuat. Acum doar suntem în așteptarea lotului de vaccin. Vaccin cu siguranță va fi suficient, în acest sens, acum este important să fim toți cât mai solidari și să ne imunizăm”, a explicat Denis Cernelea.

Cernelea nu a explicat însă și cât va conține primul lot de vaccin Pfizer, din totalul celor de 700 000 achiziționate.

Amintim că, Guvernul de la București a anunțat, săptămâna trecută, că va dona Republicii Moldova 100 620 de doze de vaccin Pfizer. Declarația a fost făcută de către premierul României, Florin Cîţu, după ședința Guvernului României.

Republica Moldova a început negocierile cu compania Pfizer/BioNTech privind achiziționarea unui lot de 700 000 de doze de vaccin anti-COVID. Responsabilii însă nu au anunțat despre oferta primită și despre costurile pe care va trebui să se suporte Guvernul de la Chișinău.

Până în prezent, țării noastre i-au fost livrate 1 248 090 de doze de vaccin împotriva COVID-19, iar campania de imunizare a demarat în data de 2 martie.

Potrivit datelor statistice ale Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, până astăzi, au fost administrate 793 281 doze de vaccin, fiind imunizate 308 439 persoane, cu ambele doze.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 17:08
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 17:08 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Lichidatorul companiei Colaj SRL, aflată în procedură de faliment, anunţă scoaterea în vânzare a cinematografului Patria. Imobilul va fi vândut la o licitație cu strigare, care va avea loc pe 13 august 2021. Potrivit anunţului, bunul imobil ce poartă numele celebrului regizor Emil Loteanu, din centrul Capitalei, a fost scos la vânzare cu un preţ de pornire de 80 milioane lei, care coincide cu cel de acum trei ani, scrie Mold-street.

În descriere se menţionează că bunul este compus dintr-o construcţie de cultură şi agrement, cu suprafaţa la sol de 2.542,1 metri pătraţi şi un teren aferent de 0,231 hectare.

Acontul de participare constituie 2% din costul bunului scos la licitaţie, adică 1,6 milioane lei, iar pasul de licitaţie – 10% din preţul iniţial al lotului. Pentru examinarea bunului expus spre vânzare, la locul aflării acestora, biletul costă o mie de lei pentru persoanele fizice şi 5.000 lei pentru persoanele juridice.

Imobilul a fost reparat capital în anul 2013, iar anterior se menţiona că se vinde cu tot utilajul necesar pentru activitatea cinematografului, dar și echipamentul performant din sălile de film.

Clădirea a aparținut anterior omului de afaceri Victor Șelin, la fel ca și alte cinematografe Patria. Tot el a fost proprietarul restaurantului Sănătate, demolat recent. Din 2010 el nu mai este proprietarul acestor clădiri.

Firma care deține cinematograful se află în procedură de insolvabilitate din 2020 și are ca unic asociat compania Societe Founciere et Immobiliere du Sud SA, o societate anonimă din Luxembourg.

Cinematograful „Patria” este una dintre primele clădiri cu destinație publică postbelică. Se află pe locul unde anterior era construită clădirea Adunării Nobilimii basarabene, devenită în 1921 sediul Teatrului Național. A fost proiectată de arhitectul Henrik von Lonsky, se arată într-un rezumat al istoriei edificiului, realizat de arhitecta Nesterova Tamara, de la Institutul Patrimoniului Cultural.

În 1935 Teatrul și-a stopat activitatea pentru reconstrucția capitală a clădirii, proiectul modernizării fiind realizat de arhitectul Ernest Dodeaud din București.

Sursele scrise confirmă că clădirea a intrat în perioada sovietică în stare ruinată, pe locul căreia a fost construit cinematograful „Patria”, conform proiectului arhitectului sovietic Valentin Voițehovschi (1909–1977). Arhitectul povestea studenților săi despre aprecierea înaltă dată planimetriei confortabile a clădirii de către muncitori în timpul construcției. În fișa biografică de la Arhiva UTM, printre lucrările sale profesorul V. Voițehovschi a menționat și „cinematograful «Patria», anul 1951”.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate