Curs valutar
 • EUR
  21.4896
  0.0838%
 • USD
  17.9913
  0.0756%
 • RUB
  0.2489
  0.683%
 • RON
  4.3649
  0.1466%
 • UAH
  0.6535
  -0.8569%

(VIDEO) „Moldova poate depăși vremurile grele”! Fostul premier, Ion Chicu s-a lansat oficial în campania electorală

08 Iun. 2021, 11:11
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Tatiana Rusnac
08 Iun. 2021, 11:11 // Alegeri //  Tatiana Rusnac

Suntem partidul viitorului! Cu aceste cuvinte Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei s-a lansat astăzi în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.cPreședintele PDCM, Ion Chicu,  a anunțat intrarea partidului în campania electorală cu sloganul „Împreună pentru Țară”.

În cadrul unei conferințe de presă, fostul premier al țării susține că își asumă să scoată din criză Moldova dacă formațiunea pe care o conduce va ajunge în viitorul Parlament.

„Ţara e în mare dificultate, dar împreună putem depăși orice greutate. Să spui oamenilor adevărul și realitatea nu e cea mai la modă strategie electorală. Noi, însă, ne-o asumăm. Noi preferăm să spunem lucrurilor pe nume. Populismul și promisiunea goală este o ofensă față de alegător, corupție, un furt din viitorul țării”, a declarat Ion Chicu.

În programul electoral, anunțat de Ion Chicu,  PDCM își asumă obiectivul de a asigura o creștere cu 50% a volumului economiei, care va fi obținută prin reducerea impozitelor și investiții în infrastructură.

De asemenea, PDCM își asumă angajamentul de a majora cu 70% salariul mediu în economie, în următorii 4 ani, obiectiv care poate fi obținut prin digitalizarea proceselor și dezvoltarea platformelor industrial, lansate în 2020.

Alte obiective sunt: subvenționarea şi crearea noilor locuri de muncă și a salariilor tinerilor;  extinderea  programului „Prima Casă” și lansarea programului „Primul automobil” pentru familii tinere cu copii; majorarea  salariilor pedagogilor și bugetarilor cu 70%; introducerea, începând cu 2022, a unei pensii în plus – pensia a 13-ea, pentru cei cu pensia sub minimul de existență și majorarea pensiei minime la 4000 de lei.

Amintim că, în total, pe listele formațiunii sunt 101 pretendenți.

Cap de listă este fostul premier al țării, Ion Chicu, iar fostul ministru al Sănătății, Viorica Dumbrăveanu este pe locul doi în liste.

Lista este continuată de profesori, economiști, medici, juriști, angajați cu funcții de răspundere de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, de la Institutul Oncologic, Cancelaria de Stat, ASP, Franzeluța, Asociații medicale teritoriale, Administrația de Stat a Drumurilor, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor medicale, Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească sau Compania MOLDASIG SA.

La fel, în echipa lui Chicu se regăsește și directorul Organizației pentru dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Iulia Costin.

Realitatea Live

24 Iun. 2021, 21:32
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
24 Iun. 2021, 21:32 // Politica //  Cristina Vlah

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate/vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, a declarat că Uniunea Europeană dorește o cooperare aprofundată în domeniul securității cu țările parteneriatului Estic, informează Realitatea.md. Declarații în acest sens au fost lansate în urma întrevederii dintre oficialul European și miniștrii de Externe din Republica Moldova, Ucraina și Georgia.

„Punerea integrală în aplicare a acestor acorduri (n.r. – Acordurile de Asociere cu UE) este esențială pentru a putea folosi toate oportunitățile pe care le oferă, de exemplu, schimburile comerciale ulterioare, o mai mare cooperare în materie de securitate – și, în prezent, în special în noile domenii de dezinformare, amenințări cibernetice și hibride – cu privire la mediu și conectivitate; așa cum am spus, acest lucru devine cuvântul zilei.

Permiteți-mi să spun, de asemenea, că apropierea de Uniunea Europeană va necesita o muncă din partea ambelor părți. În fiecare dintre țările dvs., știți că există domenii cheie de reformă care necesită îmbunătățiri rapide, aprofundate și sincere. Nu putem decât să aproximăm legislația, să aprofundăm cooperarea și să progresăm în activitatea comună dacă aceste reforme sunt pe deplin adoptate și puse în aplicare”, a declarat Josep Borrell.

De asemenea, demnitarul UE a reiterat faptul că UE va susține din punct de vedere politic și financiar țările Parteneriatului Estic, dar se așteaptă și din partea acestor țări – implementarea reformelor.

„Anul acesta este un an important pentru Parteneriatul estic. Împreună cu Comisia, suntem în curs de finalizare a agendei pentru perioada post 2020, care conține rezultate și obiective concrete.

Summitul Parteneriatului estic va avea loc în decembrie. Înțeleg că tuturor ne pare rău pentru faptul că a fost [anterior] amânat, așa cum s-a întâmplat și cu alte summituri. Dar în decembrie, când va avea loc acest summit, vom avea ocazia să punem în mișcare această nouă agendă și să convenim asupra unei viziuni comune pentru viitor”, a mai spus Borrell.

În context, înaltul reprezentant european și-a exprimat disponibilitatea de a vizita țările Parteneriatului Estic, printre care e și Republica Moldova, după ce se vor permite liberele deplasări în contextul reducerii pericolului pandemic.