Moldovenii nu mai vor să crească animalele domestic. Hrana scumpă, majorarea tarifelor la energie, dar și munca depusă nu se răscumpără. O spun asta atât locuitorii din sate, cât și cei care comercializează produsele de casă la piața centrală din Bălți, scrie TVN.md.
„Nu ne iese, cu ceea ce îi hrănim, ceea ce cheltuim pe vaci, noi aici nu facem nici în jumătate, munca rămâne neprețuită. Aduci cu tractorul tot așa 400-300 de lei de adus de la deal și vinzi brânza aici cu 60 de lei.”
La sate, majoritatea oamenilor cresc câteva păsări, mai mult din deprindere. Aceștia spun că este mai convenabil deja să cumpere carne, lapte sau ouă din magazine sau din piețe.
„E greu de crescut, nu-i chiar așa de ușor, îi muncă, dar noi la țară cu ce să ne ocupăm. Suntem învățați ca să ținem și să avem.”
„Eu pentru mine, pentru copii mei, dar eu trăiesc singurică, am acolo vreo 10 găinușe, mai mult nu am nimic, pentru nepoți, pentru gospodăria mea.”
Potrivit locuitorilor din satul Bilicenii Vechi din raionul Sîngerei, munca țăranului și produsele crescute în condiții de casă nu sunt apreciate.
„Avem pământ, strângem, a fost secetă, dar s-a mai făcut oleacă, ce să facem, așa e greu. Dacă noi le mai vindem și noi, alții după noi nu sunt, tot tineretul a fugit din Moldova. Noi ducem laptele la punct, îl primește cu 3 lei per litru, dar îl vând cu 12 lei.”
„Eu pentru mine țin 10 găini, dar așa nu este convenabil, e scump totul. Grăunțele, grâul e scump totul acum. Țineam gâște, rațe, un purcel, dar acuma deja.”
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, prețurile la produsele animaliere în ianuarie-septembrie 2022 față de perioada respectivă a anului 2021 au crescut cu 17,2%, inclusiv la ouă alimentare – cu 26,7%, animale și păsări (în masă vie) – cu 16,2% și lapte – cu 14,8%.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!