Agricultorii au rămas nemulțumiți de soluțiile pe care le propune Guvernul, pentru a diminua problemele pe care le întâmpină. Mai mulți fermieri au părăsit ședința organizată la Guvern și susțin că vor merge la ambasadele străine, inclusiv cea a României, a Statelor Unite ale Americii și a Chinei, pentru a comunica despre dificultățile pe care le întâmpină.
Reprezentanții ramurii mai afirmă că membrii cabinetului de miniștri acordă doar 100 de milioane de lei, deși prejudiciile cauzate de intemperii ajung la 135 de milioane doar în raionul Cahul, la cultura de grâu, potrivit fermierului Dinu Tudos.
„Problema ține de falimentare și situația gravă în care se ține ramura agricolă și jumătate din populația țării. Ce se întâmplă acum e rezultat care s-a acumulat de mai mulți ani. (…) Noi am avut mare speranță ca reprezentanții instituțiilor de stat că cea mai importantă resursă sunt antreprenorii agricoli. Ce am văzut astăzi acum e că statul caută soluții, dar nu caută soluții ca să aibă efect imediat. (…) Guvernul a venit cu soluția de 100 de milioane de lei. Această soluție nu va avea efect consistent și practic acești bani o să meargă în buzunarul executorilor”, a declarat Alexandru Bădărău, directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a reiterat că anul 2024 a fost atipic și că s-au identificat 100 de milioane de lei pentru a sprijini fermierii. Potrivit lui, de comun cu asociațiile de profil va fi elaborat regulamentul de repartizare a mijloacelor financiare.
„Anul acesta este extrem de atipic, care a demonstrat vulnerabilitatea culturilor față de schimbările climatice. (…) Guvernul a identificat resursa financiară de 100 de milioane. De mâine, Ministerul Agricultorii va cere ca asociațiile de profil să delege câte o persoane, ca prin metode incluzive să fie elaborat regulamentul de repartizare. Împreună cu agricultorii, ministerul va elabora acest mecanism”, a declarat Vladimir Bolea.
Oficialul a menționat că până acum 280 de agricultori au beneficiat de creditul agricol urgent, iar alți 48 de agenți economici din domeniu de împrumutul garantat din partea statului.
La întrevederea de marți, 20 august, premierul Recean a cerut ministerului finanțelor să identifice bani pentru a putea „reanima” creditele agricole garantate de stat, a precizat Vladimir Bolea. Conform ministrului, în total, 1,7 miliarde de lei sunt destinate agricultorilor în anul 2024.