Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Grigore Novac, acuză Partidul Acțiune și Solidaritate că răspândește falsuri, după ce concursul pentru alegerea unui nou Avocat al Poporului pentru drepturile copilului a fost amânat.
Se întâmplă după ce pe site-ul Parlamentului a fost publicat un document semnat de deputații PAS, Veronica Roșca și Ana Calinici, precum că este necesar de prelungit termenul prezentării candidaturilor la concurs cu încă 60 de zile, ca „urmare a inacțiunii în acest sens a președintelui Comisiei Parlamentare de profil – membru al Comisiei speciale”.
Grigore Novac susține că nu poartă nici o vină și a explicat și de ce.
„Legea cu privire la Avocatul Poporului nr. 52 din 03/2014 nu prevede obligația președintelui Comisiei drepturile omului și relații interetnice de a întruni Comisia specială de concurs pentru selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului pentru drepturile copilului. Vreau să aduc la cunoștință că, în premieră, de la independență încoace, aceste împuterniciri pe care le avea Comisia drepturile omului au fost preluate abuziv de la Comisia drepturile omului și transferate către Comisia juridică, numiri și imunități al Parlamentului Republicii Moldova. Odată aleși, membrii Comisiei de concurs, toți membrii acesteia sunt egali în drepturi și oricine poate propune întrunirea membrilor în ședință. Eu, Grigore Novac, nu conduc Comisia de concurs și nu am nici o obligație legală în acest sens… În Comisia de concurs, majoritatea membrilor sunt de la PAS și este evident că președintele Comisiei va fi ales reprezentantul guvernării”, a precizat deputatul.
Grigore Novac mai susține că inițiatorii concursului sunt deputații PAS, iar prin urmare, aceștia pot să se întrunească în ședință și fără el.
„Pe data de 18 sau 19 mai, am fost contactat de consultatul responsabil în cadrul Comisiei juridice numiri și imunități, căreia i-am spus foarte clar că nu voi participa în activitatea acestei Comisii din motive obiective pe care le-am menționat mai sus… Informațiile defăimătoare privind inacțiunile mele ca președinte al Comisiei drepturile omului și relații interetnice, răspândită de deputatul Veronica Roșca și Ana Calinici, este doar o jalnică tentativă de a-și acoperi inactivitatea și eșecul lor în realizarea în termeni a concursului pentru alegerea Avocatui Poporului pentru drepturile copilului… Să fie foarte clar, deputații PAS au inițiat concursul dat, prin urmare, ei trebuie să-și asume acest exercițiu cap coadă ca să-l ducă la bun sfârșit… Deputații urmau liber și fără Novac să se întrunească în ședință, să-și aleagă și să aleagă un președinte al Comisiei speciale și să activeze în regim normal… Asumați-vă și nereușitele și eșecuri! În cazul dat, nu mai văd rostul să mă regăsesc în această Comisie și cred că ar fi oportun să mă retragă din componența acestei Comisii”, a conchis Novac.
Amintim că Parlamentul trebuie să numească, în acest an, un nou Avocat al Poporului pentru drepturile copilului, asta după ce mandatul Maiei Bănărescu a expirat în data de 8 aprilie 2023.
Deputații au decis să prelungească termenul prezentării candidaturilor la concurs cu încă 60 de zile, data limită anunțată anterior fiind luna mai, ca „urmare a inacțiunii în acest sens a președintelui Comisiei Parlamentare de profil – membru al Comisiei speciale”.