Curs valutar
 • EUR
  19.2155
  -0.7624%
 • USD
  18.2328
  -0.0784%
 • RUB
  0.1847
  -0.9746%
 • RON
  3.8624
  -0.7819%
 • UAH
  0.4937
  -0.081%

VIDEO O pictură murală a dat culoare unei străzi din capitală! Este dedicată egalității de gen

23 Dec. 2021, 12:44
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
23 Dec. 2021, 12:44 // Actualitate //  Realitatea.md

Un mural dedicat egalității de gen care ilustrează femei în diferite profesii percepute preponderent tipic masculine a fost pictat la Chișinău. Muralul a fost realizat de Urban Spirit Family la inițiativa UN Women Moldova, cu sprijinul financiar al Suediei. Pictura murală poate fi găsită pe str. Mitropolit Dosoftei 146, Regia Transport Electric Chișinău.

Prin lansarea acestui mural, UN Women și-a propus să sensibilizeze societatea asupra discrepanței de gen copleșitoare care există în diverse domenii de activitate economică. Aceste diferențe își au rădăcinile în stereotipurile și normele sociale care atribuie femeilor și bărbaților roluri sociale și profesii prestabilite, considerate tipic feminine sau tipic masculine. Fiind ferm ancorate în societate, aceste preconcepții contribuie la perpetuarea inegalităților de gen și limitează oportunitățile femeilor.

Conform Biroului Național de Statistică, ponderea femeilor și bărbaților diferă semnificativ pe activități economice și este influențată, în mare parte, de profilul activităților economice. Astfel, femeile se regăsesc cu preponderență în activitățile de sănătate și asistență socială – 81% din numărul mediu total de salariați din această activitate, învățământ – 76,7%, activități financiare și de asigurări – 70,1%. Bărbații predomină în activitățile de construcții – 86,8% din totalul de salariați din această activitate, agricultură, silvicultură și pescuit – 73%, transport și depozitare – 71,8%.

„Femeile și fetele pot decide căror domenii să se dedice, și nu contează dacă asta înseamnă să activeze într-un domeniu dominat de bărbați. UN Women militează pentru o lume în care fetele și femeile decid ele înseși și pot alege să își construiască cariere care sparg tiparele și stereotipurile. Astfel, prin intermediul acestui mural și al video-ului produs, vrem să încurajăm fetele și femeile să conteste rolurile sociale prestabilite. Normele sociale și culturale, stereotipurile de gen nu trebuie să le împiedice să își atingă scopurile și să devină oricine își doresc ele să devină.” a menționat Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women Moldova.

În același timp, UN Women subliniază faptul că utilizarea unui limbaj sensibil la gen și incluzv  este de o importanță majoră. Astfel, feminizarea (adică utilizarea termenilor feminini corespunzători celor masculini sau utilizarea ambilor termeni) este o practică necesară și obligatorie. Utilizarea formelor de feminin pentru ocupații este necesară, pentru că, utilizarea exclusivă a termenilor masculini accentuează percepția stereotipizată conform căreia femeile ar ocupa funcțiile rezervate bărbaților.

Realitatea Live

03 Oct. 2023, 17:31
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
03 Oct. 2023, 17:31 // Societate //  Valentina Buză

Accident violent în nordul țării. Un bărbat de 35 de ani, care conducea un camion cu o semiremorcă încărcată cu 25 tone de cărbune, a pierdut controlul asupra volanului și s-a tamponat într-un parapet de protecție a drumului, după care s-a inversat. Accidentul a avut loc astăzi, 3 octombrie, pe traseul R – 16 „Bălți-Fălești-Sculeni”, în apropierea satului Taxobeni, raionul Fălești.

Potrivit oamenilor legii, șoferul este originar din raionul Glodeni, scrie nordnews.

„Conducătorul auto nu era în stare de ebrietate la volan”, a declarat Svetlana Talpă, ofițer de presă, IP Fălești.

Pe caz a fost pornit un proces contravențional pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală