Un om de afaceri din nordul țării a investit peste jumătate de milion de euro în construcția unei uzine de beton, care activează clandestin, de aproape doi ani, pe teritoriul orașului Edineț. Uzina a trezit mai multe semne de întrebare atât pentru locuitori, cât și pentru autorități, scrie tvn.md.
Uzina de beton este amplasată pe teritoriul fostei ferme piscicole din localitate, la zece metri distanță de lacul Moldavskoe și doar 25 de metri de casele oamenilor. Construcția acesteia a început în 2022, iar câteva luni mai târziu, potrivit oamenilor, a început să producă beton.
Primarul localității, Constantin Cojocaru afirmă că uzina a fost construită în lipsa avizelor necesare și activează ilegal.
„Ei au venit la primărie să le ofer o autorizație de construcție. Le-am spus că cum aduc avizul de la ecologie, le permit, conform inspectării făcute de lucrători mei pe domeniul construcției, totul arăta că, în rază imediat apropiată, este o casă de locuit. Și acest lucru m-a făcut să solicit un astfel de aviz. Un astfel de aviz, până în prezent, nu a fost prezentat. Consecutiv, noi am încercat de câteva ori să solicităm intrare înăuntru ca să vedem dacă într-adevăr așa sau nu. Vedem doar ce este după gard”, menționează primarul.
Inițial, Anatolii Gaidamașciuc, cel care a construit uzina a refuzat să vorbească cu jurnaliștii TV Nord. Însă după mai multe zile în care s-a insistat, antreprenorul a acceptat să vorbească cu reporterii. Potrivit lui, doar utilajul pentru această uzină de beton a costat peste jumătate de milion de euro, bani obținuți dintr-un proiect european.
„Această uzină a fost procurată cu un suport a unui program european. A fost finanțată de bani europeni prin programul Yield for Business. – În totalitate? La procurarea utilajului. Deja la devamare, la taxele vamale, la amenajarea teritoriului, la procurarea teritoriului, au fost banii întreprinderii. Valoarea proiectului acestui european este în jur la jumătate de milioane de euro”, a declarat Anatolii Gaidamașciuc.
Administratorul firmei neagă că uzina ar activa, potrivit lui pe teritoriu au loc lucrări de verificare a echipamentului. Mai mult, omul de afaceri se arată convins că în scurt timp va primi autorizația de mediu de la Agenția pentru Protecția Mediului. Acesta, însă, a ezitat să ne spună de ce nu a solicitat autorizația înainte de a începe construcția uzinei.
Conform datelor oficiale, uzina de beton din Edineț a fost construită de SRL „Siatrend”, firmă fondată și administrată de către Anatolii Gaidamașciuc. Firma activează din 2017 și își are adresa juridică în municipiul Bălți.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Locuitorii din zonă au bătut alarma imediat ce au realizat că această construcție ultramodernă nu are nimic în comun cu o fermă piscicolă, așa cum credeau inițial. Potrivit lor, uzina a fost construită în ciuda prevederilor legale și le dă multe bătăi de cap.
„Este zgomot mare și în afară de aceasta este colb când ei descarcă mașinile, vine spre noi mai ales când este vânt, sunt câteva case și repede ajunge la noi. Se mai duceau și la pescuit câteodată, treceau pe la marginea iazului și se duceau la roată, pe centură, era deschis acolo, acum ei au închis totul”, a mărturisit un locuitor.
Inspectoratul Pentru Protecția Mediului s-a adresat în instanța de judecată pentru a obliga agentul economic să le permită accesul pe teritoriul uzinei. Pe 4 iunie 2024, Judecătoria Edineț a emis o decizie care prevedea aplicarea unei amenzi administratorului SRL „Siatrend”, Anatolii Gaidamasciuc, în mărime de 10000 de lei, cu privarea dreptului de a-și desfășura activitatea timp de patru luni. Decizia a fost contestată la Curtea de Apel și este în examinare.