Conducerea Primăriei Chișinău în frunte cu viceprimarii, șefii de direcții și pretorii de sector au depus astăzi, 14 februarie, flori la bustul lui Grigore Vieru de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”. Este ziua poetul ar fi împlinit 89 de ani.
„Noi suntem acei care am crescut pe versurile lui Grigore Vieru și, de fapt, Grigore Vieru a fost acel care a și cultivat sufletele, inimile noastre și, cu siguranța, memoria lui va rămâne vieˮ, a declarat viceprimarul Capitalei, Angela Cutasevici, precizând că astăzi în toate școlile capitalei se desfășoare ore educaționale, momente poetice dedicate poetului Grigore Vieru, dar și recitaluri de poezii.
Grigore Vieru (14.02.1935 – 18.01.2009), a fost unul din cei mai îndrăgiți poeți basarabeni, care a evocat în versurile sale valorile sacre ale neamului nostru: mama, Patria, natura, dragostea etc. Opera viereană a educat generații de copii, începând cu „Albinuța”, carte pentru preșcolari, „Abecedarul”, unde Vieru a fost coautor cu scriitorul Spiridon Vangheli. De asemenea, poezia lui Vieru se regăsește în majoritatea manualelor de literatură română pentru elevii din ciclurile gimnaziale și liceale.
Grigore Vieru a fost una din figurile de rezistenţă ale perioadei de renaştere naţională, prin anii ’90, scriind cunoscutele versuri pentru cântece patriotice: „Cântare scrisului nostru”, „În limba ta”, „Pentru ea”, „Eminescu”, „Răsai” etc., care şi după 30 ani de independenţă a Republicii Moldova, ne fac să ne tresalte sufletul, când le auzim.
Câteva școli din republică, un bulevard din Chișinău și o stradă din Iași poartă numele lui Grigore Vieru.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!