Curs valutar
 • EUR
  19.1542
  -0.4944%
 • USD
  18.1471
  -0.1146%
 • RUB
  0.1876
  -0.6397%
 • RON
  3.8502
  -0.6026%
 • UAH
  0.4914
  -0.1018%

VIDEO ​Premierul Georgiei acuză NATO pentru războiul Rusiei în Ucraina

30 Mai 2023, 18:44
 // Categoria: În Lume // Autor:  Elena Putregai
30 Mai 2023, 18:44 // În Lume //  Elena Putregai

Invazia Rusiei în Ucraina a fost o reacţie la expansiunea NATO, a declarat premierul Georgiei, Irakli Garibaşvili, reluând justificarea Kremlinului pentru război, deşi ţara sa aspiră să devină membră a Alianţei Nord-Atlantice. Declaraţia sa e un alt semn al divizării clasei politice georgiene faţă de Occident, scrie publicația Politico.

Luând cuvântul, marţi, la forumul de securitate GLOBSEC de la Bratislava, Irakli Garibaşvili a declarat că „unul dintre principalele motive” din spatele conflictului din Ucraina „a fost expansiunea NATO (…), dorinţa Ucrainei de a deveni membră a NATO”.

Afirmaţiile potrivit cărora trupele occidentale invadează graniţele Rusiei au fost o parte esenţială a discursului lui Vladimir Putin înainte de a ordona un asalt total asupra Ucrainei în februarie 2022.

Georgia vrea să adere la alianţa militară şi la UE, dar noile declaraţii ale premierului nu vor fi bine primite, notează Politico.

La summitul NATO de la Bucureşti din 2008, Georgia şi Ucraina au cerut să adere la NATO, dar aliaţii nu au găsit consensul şi au fost lăsate să mai aştepte, fără a li se oferi un orizont clar pentru aderare. La începutul acelui an, 77% dintre alegătorii georgieni au susţinut aderarea ţării la NATO în cadrul unui referendum naţional. În urma scrutinului, Alianţa a emis o declaraţie în care a afirmat că ţara va deveni în cele din urmă membră, dar de atunci progresele în ceea ce priveşte aderarea au stagnat.

La câteva luni după summitul NATO de la Bucureşti, Rusia a intrat cu trupe în Georgia. Aproximativ o cincime din teritoriul Georgiei este ocupat de forţele armate ruse şi de regimurile separatiste pe care le susţine în Osetia de Sud şi Abhazia.

Tbilisi a devenit ulterior unul dintre cei mai apropiaţi parteneri ai NATO, alianţa antrenând trupele ţării.

În pofida ambiţiei declarate de a adera şi la UE, Georgia nu reuşeşte să îndeplinească cerinţele privind reformele necesare pentru a avansa pe acest drum. „Am observat regrese în domeniile cheie ale statului de drept, guvernanţei şi drepturilor omului”, a declarat Bruxelles-ul anul trecut.

La începutul acestei luni, Moscova a anunţat că va renunţa la interdicţia de zboruri între cele două ţări şi va elimina obligativitatea vizelor pentru cetăţenii georgieni. Zborurile au fost reluate, în ciuda faptului că însuşi preşedinta prooccidentală a Georgiei a declarat că această măsură nu este altceva decât „o altă provocare rusă”.

Potrivit Consiliului European pentru Relaţii Externe (ECFR), oligarhul Bidzina Ivanişvili, fondatorul partidului de guvernământ Visul Georgian, „pare a fi în mare măsură responsabil” pentru virajul pro-Moscova al Georgiei. „Prin controlul său asupra partidului Visul Georgian şi a guvernului, Ivanişvili ar putea încerca să aducă Georgia în sfera de influenţă a Rusiei”, afirmă think tank-ul de la Bruxelles.

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 22:43
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
27 Sept. 2023, 22:43 // În Lume //  Ursu Ana

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Dan-Andrei Muraru este sigur că România va adera la programul Visa Waiver începând cu 1 decembrie 2025. Declarația a fost făcută miercuri seară, la Digi 24.

„În cazul României, anunțul ar trebui să vină undeva în februarie 2025, și intrarea ar trebui să se facă în cursul acestui an. Cred că 1 decembrie 2025, un moment simbolic pentru noi – e și momentul în care primii români pot păși în SUA fără viză”, a declarat Muraru.

Ambasadoarea SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, a declarat luni, la Oradea, că România va adera la programul Visa Waiver, program care le va permite românilor să călătorească în Statele Unite fără viză, cel mai devreme la începutul anului 2025.

„Este scopul meu în acest mandat. Nu poate fi mai devreme de 2025, pentru că avem de măsurat anual rata de respingere, din 1 octombrie până pe 1 octombrie. Dacă totul va fi bine, probabil, la începutul anului 2025. Sperăm. Nu este garantat. Depinde de multe lucruri ce se pot întâmpla, dar eu cred că ne aflăm pe drumul cel bun,” a declarat ambasadoarea SUA.

Senatorii americani introduceau în luna martie a acestui an un proiect de lege care recomanda includerea României în programul Visa Waiver, într-un prim pas important.

Statele Unite au propus României acordarea de „sprijin tehnic” pentru respectarea condițiilor care permit includerea unei țări în programul Visa Waiver, a anunțat pe 15 martie, la București, Dereck Hogan, asistentul principal adjunct al secretarului de stat american Anthony Blinken, care a condus a opta rundă de dialog din cadrul parteneriatului strategic România-SUA.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală