Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

VIDEO Președintele Poloniei: Această vizită are o semnificație mare. Demult nu am avut președintele RM în țara noastră

21 Iun. 2021, 12:44
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Cosoi
21 Iun. 2021, 12:44 // Politica //  Petru Cosoi

Discursul președintelui Poloniei, Andrzej Duda, în urma discuțiilor pe care le-a avut cu președinta țării noastre, Maia Sandu.

Cu mare bucurie am întâmpinat-o astăzi pe doamna președinte a Republicii Moldova Maia Sandu în Varșovia. Mă bucur foarte mult că doamna președinte a venit la noi și că această vizită a putut să fie desfășurată. Cu atât mai mult că așa cum se știe, peste 20 de zile în Republica Moldova se vor desfășura alegerile parlamentare, ceea ce este foarte important pentru dezvoltarea ulterioară a țării. Acest timp este un timp foarte special când într-adevăr este foarte mult lucru și foarte multe lucruri se întâmplă în țară. Cu atât mai mult, sunt recunoscător pentru această vizită doamnei președinte, este prima vizită oficială în calitate de președinte al Republicii Moldova. Astăzi am vorbit despre lucrurile care sunt cele mai importante pentru noi, pentru colaborarea noastră. Bineînțeles ținem pumnii ca aceste alegeri care se apropie să aibă ca rezultat alegerea majorității parlamentare care va permite stabilizarea țării pe viitor și care va permite să desfășoare reforme în Republic Moldova, cele care sunt necesare pentru dezvoltarea economică, pentru atingerea standardelor democratice, de asemenea aprofundarea, zidirea statului de drept în Republica Moldova .

Aceste alegeri vor fi în prima jumătate a lunii iulie, de aceea, în curând și sper și după alegeri, vom putea conta pe următoarele etape ale colaborării cu doamna președinte. Din partea Poloniei am oferit sprijin, bineînțeles care nu constă doar în faptul că ținem pumnii ca aceste alegeri să aibă un rezultat cat mai bun, să fie o majoritate parlamentară stabilă cu care doamna președinte va putea să realizeze sarcini statale, dar am oferit sprijin din partea Poloniei prin împărtășirea cu experiența noastră pe care o avem în mai multe schimbări democratice.

Avem o experiență vastă și modificările din ultimele trei decenii din Polonia duc la niște efecte foarte vizibile. De aceea, am spus doamnei președinte că suntem gata să împărtășim această experiență a noastră. Am spus, de asemenea, că Polonia care este aproape vecină a Republicii Moldova întotdeauna va fi alături comunității naționale din Republica Moldova, suntem de părere că este necesară menținerea integrității teritoriale a Republicii Moldova în granițele care sunt recunoscute pe plan internațional. Este un lucru fundamental. Întotdeauna vom sprijinii Republica Moldova în toate activitățile care vor duce la aceasta integritate și care vor duce la faptul că situația în țară va fi mai stabilă și Republica Moldova prin aceasta va deveni o țară mai puternică, mai integrată ceea ce are o semnificație fundamentală .

Polonia este o țară prietenoasă, care cu siguranță va sprijinii toate procesele democratice din Republica Moldova, sprijinind acei politicieni care vor ca Republica Moldova să fie democratică, să colaboreze cu celelalte țări din Uniune Europeană, care vor ca acolo să se aprofundeze procesele democratice și unde națiunea decide despre soarta țării .

Sper ca doamna președinte după ce va părăsi Polonia va avea senzația și certitudinea că Polonia este o țară prietenoasă și că Polonia este locul în care Republica Moldova întotdeauna își va găsi în sprijinul. Încă odată, doamna președinte vă mulțumesc pentru această vizită la noi și sper că această colaborare datorită dumneavoastră, datorită acestei vizite care are o semnificație foarte mare pentru mine, demult nu am avut președintele Republicii Moldova în țara noastră. Acest lucru arată o noua deschidere în colaborarea noastră și este Republica Moldova care zâmbește, care este bucuroasă. Sper ca această colaborare să fie continuată și doamnă președintă, puteți miza pe sprijinul nostru.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 17:58
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 17:58 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Incendiile continuă să se dezlănțuie în șase provincii ale Turciei. Flăcările s-au apropiat de stațiunile populare Antalya, Marmaris și Side. De asemenea, parcurile forestiere și câmpurile adiacente orașelor sunt în flăcări.

Zeci de elicoptere și sute de autospeciale de pompieri luptă împotriva incendiului.

Se știe deja despre patru morți, aproximativ două sute de persoane s-au adresat spitalelor pentru ajutor.

Realitatea.md amintește că, după incendiile puternice înregistrate în ultimele zile în sudul Turciei, pe litoralul Mării Mediterane, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene vin cu un anunț important pentru cetățenii moldoveni.

Autoritățile de la noi îndeamnă oamenii să respecte anunţurile autorităţilor locale și să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit.

La fel, responsabilii îndeamnă cei plecați în vacanță să evite circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate şi deplasarea în zone afectate de incendii.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate