Curs valutar
 • EUR
  19.1542
  -0.4944%
 • USD
  18.1471
  -0.1146%
 • RUB
  0.1876
  -0.6397%
 • RON
  3.8502
  -0.6026%
 • UAH
  0.4914
  -0.1018%

VIDEO Primul superiaht confiscat de la un oligarh rus care va fi scos la licitație. Profitul însă nu merge la ucraineni

21 Aug. 2022, 11:03
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
21 Aug. 2022, 11:03 // Economie //  Realitatea.md

Un superiaht al oligarhului rus Dmitri Pumpianski, vizat de sancțiunile Occidentale, va fi scos la licitație pe data de 23 august 2022 de Guvernul din Gibraltar, scrie Bani.md cu referire la The Guardian.

Iahtul „Axioma” a fost reținut după ce a acostat în Gibraltar, în martie, ca urmare a impunerii sancțiunilor. Ulterior, Curtea Supremă a decis scoaterea lui la licitație. Evaluat la 65 de milioane de lire sterline, or 75 milioane de dolari, superiahtul devine prima navă de lux confiscată care va fi vândută.

Profitul din vânzarea „Axioma” va fi însă în beneficiul JP Morgan, nu al poporului ucrainean. Banca americană de investiții susține că proprietarul îi datorează peste 20 de milioane de dolari.

Superiahtul are 72,5 metri, șase cabine de lux pentru oaspeți, o piscină, o sală de cinema 3D, o sală de gimnastică, un jacuzzi și un spa complet echipat.

După invazia Rusiei în Ucraina, SUA, UE și Marea Britanie au impus sancțiuni împotriva mai multor oameni de afaceri ruși care susțin acțiunile lui Vladimir Putin. Pumpianski este proprietar și președinte al producătorului de țevi de oțel OAO TMK, furnizor al companiei energetice rusești de stat Gazprom. El are o avere estimată la 1,84 miliarde de lire sterline.

Realitatea Live

28 Sept. 2023, 19:45
 // Categoria: Societate // Autor:  Elena Putregai
28 Sept. 2023, 19:45 // Societate //  Elena Putregai

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a asigurat joi, 28 septembrie curent, în mesajul de condoleanțe privind moartea lui Ion Druță, stabilit la Moscova, că autoritățile sunt în contact permanent cu rudele îndoliate, iar în cazul în care familia va decide ca scriitorul să fie înhumat acasă, în Republica Moldova, i se va acorda tot sprijinul.

În testamentul său făcut public de Gheorghe Erizanu, editura Cartier, Ion Druță a menționat că vrea să fie înmormântat, la Soroca, lângă Lumânarea Recunoștinței, „monumentul, căruia i-am consacrat șaisprezece ani din viața mea”. „Rog să fiu înmormântat liniștit și modest, fără discursuri lungi și escale în diferite locuri care chipurile au colaborat cu răposatul și l-au respectat, poate cu excepția Teatrului Național, unde într-adevăr mai sunt auzite replicile eroilor mei”, a scris regretatul scriitor în testamentul său, alcătuit în august 2023, în limba rusă.

Textul a fost tradus ulterior de către Vsevolod Ciornei, unul dintre cei mai buni traducători din limba rusă.

De asemenea, a fost publicat și un testament audio, lăsat de redutabilul scriitor. Ion Druță spune că ar dori să fie plantată o livadă de nuci și cireși, din pomii descriși de el în nuvelele sale, care i-au plăcut, dar nu a reușit să-i sădească. „Sigur că s-ar putea de finanțat chestia ata, dar eu prefer s- sădească tinerii cititori. Așa cum va arăta livada, așa va arăta și literatura, și cititorii, și Moldova”, a spus Ion Druță.

DOC, AUDIO Vocea lui Ion Druță, încă în viață, care roagă să fie adus de la Moscova și înmormântat acasă

Marele scriitor basarabean, Ion Druță, s-a stins din viață joi, 28 septembrie 2023, la ora 10:00, la Moscova, Rusia, unde era stabilit de mai multă vreme.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală