Zece președinți de partide politice, precum și zece trezorieri ai acestora sunt bănuiți că au utilizat resursele financiare, oferite din bugetul de stat, cu destinația specială a implicării și promovării participării tinerilor și femeilor în viața politică, în alte scopuri, decât cele destinate. Anunțul a fost făcut la sfârșitul ședinței Comisiei Electorale Centrale (CEC) de astăzi, 5 august de către vicepreședintele CEC, Pavel Postică.
Potrivit lui Postică, autoritățile electorale au inițiat sancțiuni contravenționale pentru aceste formațiuni politice, iar din cei 10 președinți doar doi au dat curs citației CEC de a se prezenta pentru a oferi o explicație, iar din cei zece trezorieri, șapte s-au prezentat, unul și-a motivat absența, alți doi au lipsit nemotivat.
„Comisia Electorală Centrală a inițiat proceduri contravenționale în privința președinților și trezorierilor a zece partide politice, asupra cărora avem dubii rezonabile că au utilizat contrar destinației sursele financiare oferite din bugetul de stat, cu destinația specială a implicării și promovării participării tinerilor și femeilor în viața politică. Din 10 președinți de partide bărbați, doi au venit motiva, opt – nu au motivat de ce nu au reacționat la citația Comisiei. Din zece trezorieri 9 sunt femei, unul bărbat, care a motivat și explicat absența și a solicitat amânarea ședinței și contramandarea acesteia pentru o altă dată. Din cele nouă femei, șapte s-au prezentat, pe când două nu au dat curs solicitării CEC”, a spus Postică.
În context, vicepreședintele CEC a menționat că „nu vrea să facă nici o aluzie, însă președinții de partide trebuie să fie mai deschiși la solicitările Comisie și să se prezinte la citațiile pe care le primesc”.
„Nu vreau să fac nici o aluzie, dar președinții de partide tot trebuie să fie abili, să vină la CEC atunci când sunt citați, să ofere explicațiile de rigoare pe care le consideră ei necesare cum au utilizat ei resursele financiare. Eu sper că mesajul meu va ajunge și la conducătorii de partide, care la această etapă sunt bănuiți, ceea ce înseamnă că nu este un lucru definitiv. Urmează cercetarea și în cazul în care vor fi prezentate argumente și probe, care dovedesc nevinovăția, noi le vom lua în considerație”, a explicat Pavel Postică.
Vicepreședintele CEC nu a precizat despre care partide politice este vorba și care ar urma să fie amenda, în cazul în care vinovăția acestora va fi demonstrată.