Cu sprijinul Uniunii Europene, Ministerul Afacerilor Interne a organizat marți, 29 martie, primul consiliu strategic privind dialogul de politici – Together4Home Affairs. Așadar, în cadrul evenimentului, a avut loc prezentarea conceptului pentru „Strategia de dezvoltare în domeniul afacerilor interne pentru anii 2022 – 2030” și ancorarea acesteia în realitatea existentă.
Potrivit autorilor conceptului, strategia unică de dezvoltare a domeniului afacerilor interne va servi drept reper pentru elaborarea a 8 programe sectoriale interministeriale, care vor fi aprobate la nivel de Guvern, și anume: prevenirea și combaterea criminalității, ordine și securitate publică, situații excepționale și urgențe, securitatea la frontiera de stat, migrația și azilul, dezvoltarea învățământului, cercetarea științifică și pregătirea profesională, prevenirea și combaterea corupției, digitalizare.
Angajații din sistem vor fi bine instruiți și vor dezvolta capacități mai bune de intervenție și comunicare cu populația. Totodată, Ministerul va utiliza la maxim utilajele, echipamentele și sistemele moderne în vederea eliminării birocrației și sporirea vitezei de procesare a datelor.
„Ministerul Afacerilor Interne se angajează să-și susțină misiunea și valorile, care vizează protejarea siguranței cetățenilor și a frontierelor noastre. În acest sens, chiar și pe vremuri de criză, MAI a găsit timp pentru a crea un nou document strategic cu obiective și acțiuni concrete pentru următorii 5 ani. Vă mulțumesc că sunteți alaturi de noi în acțiunile pe care le întreprindem pentru consolidarea sistemului de afaceri interne al Republicii Moldova, ca parte a ecosistemului European de siguranță și securitate. În această perioadă, suportul acordat de statele dumneavoastră și organizațiile internaționale dobândește valențe importante și multiple, față noua de geografie de securitate extinsă pe care începem să o conturăm împreună ”, a menționat Ana Revenco, ministra Afacerilor Interne.
E.S. Jānis Mažeiks, Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova a declarat că apreciază conlucrarea eficientă cu Guvernul Republicii Moldova.
„Vreau să exprim recunoștința față de autoritățile Republicii Moldova pentru răspunsul pe care continuă să-l ofere celor, care fug din calea războiului. Apreciez foarte mult conlucrarea eficientă cu Guvernul Republicii Moldova în aceste circumstanțe. Nu sunteți singuri în încercarea de a face față acestor provocări. Statele membre ale Uniunii Europene au răspuns imediat la solicitările dvs. și au venit cu asistență prin mecanismul protecției civile al UE, dar și prin alte mecanisme. Totodată, din luna februarie, UE conlucrează pentru a facilita transportarea refugiaților spre alte state, în linie cu standartele de gestionare a frontierelor și standartele umanitare. Este important că am reușit să ne întrunim astăzi pentru acest dialog de politici, pentru a demonstra încă o dată deschiderea față de instituțiile de stat ale Republicii Moldova. Este datoria noastră să răspundem la solicitările exprimate de partenerii noștri în procesele de modernizare. Sprijinul oferit de Uniunea Europeană reflectă intenția noastră de a colabora în continuare cu Republica Moldova și Ministerul de Interne”, a menționat E.S. Jānis Mažeiks.
Totodată, și E.S. Kent D. Logsdon, Ambasador Extraordinar și Plenipoternțiar al Statelor Unite ale Americii, a menționat că, în această perioadă SUA este alături de Republica Moldova și oferă sprijin în toate domeniile.
„Ministerul Afacerilor Interne are un rol important nu doar în menținerea securității interne și de la frontieră, dar și a răspunsurilor în fața crizei. Suntem impresionați de generozitatea și deschiderea cu care ați găzduit toți cetățenii din Ucraina. Noi cunoaștem că Republica Moldova se ciocnește de multe provocări și suntem gata să vă sprijinim atât în gestionarea fluxului de refugiați, cât și în implementarea reformelor pentru a vă atinge scopurile de combatere a corupției, dezvoltarea mediului de digitalizare, consolidarea organelor de ocrotire a normelor de drept și aplicare a legii. Vă asigur că guvernul SUA este alături de dvs.”, a menționat E.S. Kent D. Logsdon, Ambasador Extraordinar și Plenipoternțiar al Statelor Unite ale Americii.
Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene a declarat, în cadrul evenimentului, că prioritățile pe politici strategice nu sunt doar ale MAI, ci vizează efortul comun al populației.
„Echipa din guvern, prin cooperare inter-instituțională, este determinată și pregătită să realizeze parcursul de reforme în domeniile cheie. Aceste priorități pe politici strategice nu sunt doar ale MAI, ci vizează efortul nostru comun și țin de combaterea corupției, a criminalității, fortificarea dimensiunii securității, siguranței și ordinii publice, asigurarea unui proces coerent de digitalizare și asigurarea standardelor europene de securitate cibernetică. MAEIE, prin echipa sa de diplomați la Chișinău și în ambasade a oferit toată expertiza eforturilor depuse de Ministerul Afacerilor Interne, care în plan instituțional a fost autoritatea cea mai afectată de actuala criză umanitară. Am exprimat astăzi recunoștință fiecărui colaborator al Poliției de Frontieră, Biroului Migrație și Azil, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și altor subdiviziuni care au demonstrat solidaritate deplină în această criză umanitară, au lucrat asiduu zi și noapte, împreună cu echipele noastre de diplomați”, a menționat Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene.
De menționat că, la conceperea „Strategiei de dezvoltare în domeniul afacerilor interne pentru anii 2022 – 2030”, s-a ținut cont de elemente si direcții trasate în Agenda de Asociere dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova pentru anii 2021-2027, Agenda 2030 a Organizației Națiunilor Unite și Strategie Naționale de Dezvoltare „Moldova 2030”.