Dacă ajungeţi prin Bucovina, păcat să nu treceţi pe la Muzeul Oului din localitatea Vama. Este cel mai mare muzeu de acest gen din România, dar şi din lume, fiind unic prin modul de organizare şi prin valoarea exponatelor.
Muzeul este întins pe o suprafață de 800 metri pătrați şi reuneşte peste 11.000 de ouă, atât din Bucovina, cât şi ouă aduse din toate zonele lumii. Dintre acestea, aproximativ 3500 de ouă de diverse dimensiuni, lucrate în tehnici şi stiluri diferite, provin din 82 de ţări de pe toate cele 5 continente. Colecţia aparţine prof. Letiţia Orşivschi, artist român recunoscut la nivel naţional şi international.
Exponatele sunt repartizate pe 45 de vitrine din trei încăperi. Acestea au fost grupate în câteva secţiuni – ouă bucovinene, cu piese care au şi până la 100 de ani vechime; ouă tradiţionale din de peste hotarele României; ouă cu diferite motive – religioase, florale sau perforate şi ouă diverse – din porţelan, ceramică, sticlă, lemn sau piatră.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
În muzeu există şi ouă rare, ca cele de emu, nandu, tinamu, broască ţestoasă, crocodil, flamingo, dar şi ouă cu dimensiuni foarte mici: de potârniche, vrabie, porumbel, rândunică sau prepeliţă.
Muzeul este deschis zilnic între orele 10.00 şi 18.00, iar pentru doritori există şi un sistem audio de ghidaj, atât în limba română, cât şi în engleză, franceză, germană şi spaniolă. Costul biletului de intrare la Muzeul Oului este de 10 lei româneşti, echivalentul a aproximativ 40 de lei moldoveneşti.