Curs valutar
 • EUR
  20.0616
  0%
 • USD
  17.3513
  0%
 • RUB
  0.2415
  0%
 • RON
  4.0528
  0%
 • UAH
  0.6587
  0%

VIDEO S-a stins din viață omul care a anunțat despre zborul lui Gagarin în cosmos. Doar ascultă-i vocea! O recunoști?

24 Iun. 2021, 08:02
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
24 Iun. 2021, 08:02 // În Lume //  Realitatea.md

Victor Balașov, prezentatorul rus și legendarul crainic sovietic, s-a stins din viață. Avea statutul de voce a epocii, fiind cunoscut ca omul care a anunțat despre zborul lui Iuri Gagarin. Anul acesta urma să împlinească 97 de ani. La ultima sa zi de naștere, adică cu un an în urmă, a acordat un interviu pentru Pervîi Canal – televiziunea federală. 

Cauza decesului său nu a fost făcută publică.

„S-a stins din viață Victor Balașov – legendarul crainic – care a anunțat cetățenii URSS despre zborul lui Iuri Gagarin în cosmos”, a scris presa rusă acum o zi.

Victor Balașov s-a născut pe 24 decembrie 1924 la Moscova. În timpul războiului dintre Germania și Uniunea Sovietică, el a mers voluntar fiind minor. A luptat pe diferite fronturi, a fost rănit și contuziat de mai multe ori. Deține premii militare.

În 1944, după o nouă rănire, s-a întors la Moscova, acolo unde a fost luat în calitate de crainic-stagiar la Radioul Uniunii. A studiat vorbirea în public cu Iuri Levitan. Cei care au auzit spectacolele lui Balașov i-au remarcat timbrul frumos și vocea puternică și tonifiată.

Trei ani mai târziu, a început să lucreze ca crainic la Televiziunea Centrală a URSS. Acolo a fost gazda unui programul, cum ar fi: „Timpul”, „Știrile”, „Lumina albastră”, „Câștigătorii” și altele.

Acum un an, Prevîi Canal a realizat un reportaj de ziua de naștere a lui Victor Balașov, atunci el a spus că acesta va fi ultimul său interviu.

„Am o posibilitatea să mă adresez celor care stau în fața ecranelor și celor care mă cunosc. Vă mulțumesc!”, a spus acesta.

A povestit că face în fiecare zi câte 15 minute sport, iar când era în tinerețe mergea în pădure și avea grijă să-și cizeleze vocea.

„Vă doresc să îndepliniți misiunea cu succes și să reveniți cu bine pe Pământ”, este o secvență din mesajul său pe care l-a spus, când a anunțat zborul lui Iuri Gagarin în cosmos.

Iuri Gagarin a fost primul om care a ajuns în spațiu și s-a întors pe Pământ. Cosmonautul sovietic, declarat eroul Uniunii Sovietice, a reușit această realizate la 12 aprilie 1961.

Data ceremoniei de înmormântare a lui Victor Balașov și locația vor fi anunțate mai târziu.

Realitatea Live

17 Oct. 2021, 09:01
 // Categoria: În Lume // Autor:  Valentina Buză
17 Oct. 2021, 09:01 // În Lume //  Valentina Buză

Autoritățile ruse au anunțat sâmbătă că 18 persoane au murit din cauza unei intoxicații cu alcool în orașul Ekaterinburg. Potrivit informațiilor, anchetatorii au descoperit că victimele au băut lichior care conținea metanol, un alcool otrăvitor folosit de obicei în scopuri industriale.

„Ca urmare, 18 persoane au murit din cauza consumului lichidului menționat”, a declarat un comitet care analizează infracțiunile majore.

Incidentul survine după ce săptămâna trecută a fost deschisă o anchetă privind o presupusă otrăvire în masă legată de alcool ilegal în sud-vestul Rusiei, în urma căreia au murit 34 de persoane.

Ancheta din Ekaterinburg a constatat că victimele au cumpărat alcool în perioada 7-14 octombrie de la un grup de persoane, dintre care două au fost reținute, a precizat comitetul de anchetă.

Cazurile de otrăviri în masă cauzate de alcool au șocat țara în trecut. În 2016, 77 de persoane au murit în Siberia după ce au băut ulei de baie amestecat cu alcool metilic.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie