Curs valutar
 • EUR
  20.5404
  -0.1339%
 • USD
  18.0378
  0.1081%
 • RUB
  0.2356
  0.1273%
 • RON
  4.1543
  -0.142%
 • UAH
  0.6339
  -0.8361%

VIDEO S-a stins din viață omul care a anunțat despre zborul lui Gagarin în cosmos. Doar ascultă-i vocea! O recunoști?

24 Iun. 2021, 08:02
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
24 Iun. 2021, 08:02 // În Lume //  Realitatea.md

Victor Balașov, prezentatorul rus și legendarul crainic sovietic, s-a stins din viață. Avea statutul de voce a epocii, fiind cunoscut ca omul care a anunțat despre zborul lui Iuri Gagarin. Anul acesta urma să împlinească 97 de ani. La ultima sa zi de naștere, adică cu un an în urmă, a acordat un interviu pentru Pervîi Canal – televiziunea federală. 

Cauza decesului său nu a fost făcută publică.

„S-a stins din viață Victor Balașov – legendarul crainic – care a anunțat cetățenii URSS despre zborul lui Iuri Gagarin în cosmos”, a scris presa rusă acum o zi.

Victor Balașov s-a născut pe 24 decembrie 1924 la Moscova. În timpul războiului dintre Germania și Uniunea Sovietică, el a mers voluntar fiind minor. A luptat pe diferite fronturi, a fost rănit și contuziat de mai multe ori. Deține premii militare.

În 1944, după o nouă rănire, s-a întors la Moscova, acolo unde a fost luat în calitate de crainic-stagiar la Radioul Uniunii. A studiat vorbirea în public cu Iuri Levitan. Cei care au auzit spectacolele lui Balașov i-au remarcat timbrul frumos și vocea puternică și tonifiată.

Trei ani mai târziu, a început să lucreze ca crainic la Televiziunea Centrală a URSS. Acolo a fost gazda unui programul, cum ar fi: „Timpul”, „Știrile”, „Lumina albastră”, „Câștigătorii” și altele.

Acum un an, Prevîi Canal a realizat un reportaj de ziua de naștere a lui Victor Balașov, atunci el a spus că acesta va fi ultimul său interviu.

„Am o posibilitatea să mă adresez celor care stau în fața ecranelor și celor care mă cunosc. Vă mulțumesc!”, a spus acesta.

A povestit că face în fiecare zi câte 15 minute sport, iar când era în tinerețe mergea în pădure și avea grijă să-și cizeleze vocea.

„Vă doresc să îndepliniți misiunea cu succes și să reveniți cu bine pe Pământ”, este o secvență din mesajul său pe care l-a spus, când a anunțat zborul lui Iuri Gagarin în cosmos.

Iuri Gagarin a fost primul om care a ajuns în spațiu și s-a întors pe Pământ. Cosmonautul sovietic, declarat eroul Uniunii Sovietice, a reușit această realizate la 12 aprilie 1961.

Data ceremoniei de înmormântare a lui Victor Balașov și locația vor fi anunțate mai târziu.

Realitatea Live

19 Ian. 2022, 15:29
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Maria Timofti
19 Ian. 2022, 15:29 // Actualitate //  Maria Timofti

Guvernul a aprobat proiectul de lege care prevede evaluarea a integrității pentru toți candidații la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Procurorilor și colegiile lor. Astfel, așa numitul pre-vetting are ca scop filtrarea candidaților care au probleme de integritate, care au comis abateri de la principiile de etică și care au averi cu mult mai mari decât veniturile oficiale declarate. Sergiu Litvinenco a menționat că la elaborarea acestui proiect de lege au fost luate în calcul și recomandările Avizului Comisiei de la Veneția.

Prin urmare, înainte de a ajunge la alegeri sau la concurs, potențialii membri ai CSM și CSP urmează să fie evaluați sub aspectul integrității de o Comisie de evaluare. Comisia de evaluare va avea în componența sa 6 membri și se va pronunța prin vot referitor la rezultatele evaluării efectuate.

Astfel, trei din membrii Comisiei de evaluare vor fi numiți de către partenerii de dezvoltare a Republicii Moldova, aspect care prezintă relevanță în efortul guvernamental de a spori credibilitatea direcției alese de reforme și de a asigura transparența mecanismelor propuse în vederea realizării angajamentelor asumate pe plan internațional în legătură cu reformarea domeniului justiției.

Alți trei membri ai Comisiei de evaluare, care urmează a fi propuși de către Parlament să fie repartizați între majoritatea și opoziția parlamentară în mod proporțional, reieșind din numărul de mandate parlamentare deținute. Astfel, majoritatea parlamentară urmează să propună doi membri, iar opoziția – un membru.

Comisia respectivă urmează să funcționeze până la sfârșitul anului.

De menționat este faptul că inițiativa dată face parte dintr-un program de reforme în justiție promis de Guvernul Nataliei Gavrilița.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală