Curs valutar
 • EUR
  21.2850
  0.0954%
 • USD
  18.0497
  -0.1507%
 • RUB
  0.2436
  -0.8621%
 • RON
  4.3249
  0.0994%
 • UAH
  0.6685
  0%

VIDEO S-a stins din viață omul care a anunțat despre zborul lui Gagarin în cosmos. Doar ascultă-i vocea! O recunoști?

24 Iun. 2021, 08:02
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
24 Iun. 2021, 08:02 // În Lume //  Realitatea.md

Victor Balașov, prezentatorul rus și legendarul crainic sovietic, s-a stins din viață. Avea statutul de voce a epocii, fiind cunoscut ca omul care a anunțat despre zborul lui Iuri Gagarin. Anul acesta urma să împlinească 97 de ani. La ultima sa zi de naștere, adică cu un an în urmă, a acordat un interviu pentru Pervîi Canal – televiziunea federală. 

Cauza decesului său nu a fost făcută publică.

„S-a stins din viață Victor Balașov – legendarul crainic – care a anunțat cetățenii URSS despre zborul lui Iuri Gagarin în cosmos”, a scris presa rusă acum o zi.

Victor Balașov s-a născut pe 24 decembrie 1924 la Moscova. În timpul războiului dintre Germania și Uniunea Sovietică, el a mers voluntar fiind minor. A luptat pe diferite fronturi, a fost rănit și contuziat de mai multe ori. Deține premii militare.

În 1944, după o nouă rănire, s-a întors la Moscova, acolo unde a fost luat în calitate de crainic-stagiar la Radioul Uniunii. A studiat vorbirea în public cu Iuri Levitan. Cei care au auzit spectacolele lui Balașov i-au remarcat timbrul frumos și vocea puternică și tonifiată.

Trei ani mai târziu, a început să lucreze ca crainic la Televiziunea Centrală a URSS. Acolo a fost gazda unui programul, cum ar fi: „Timpul”, „Știrile”, „Lumina albastră”, „Câștigătorii” și altele.

Acum un an, Prevîi Canal a realizat un reportaj de ziua de naștere a lui Victor Balașov, atunci el a spus că acesta va fi ultimul său interviu.

„Am o posibilitatea să mă adresez celor care stau în fața ecranelor și celor care mă cunosc. Vă mulțumesc!”, a spus acesta.

A povestit că face în fiecare zi câte 15 minute sport, iar când era în tinerețe mergea în pădure și avea grijă să-și cizeleze vocea.

„Vă doresc să îndepliniți misiunea cu succes și să reveniți cu bine pe Pământ”, este o secvență din mesajul său pe care l-a spus, când a anunțat zborul lui Iuri Gagarin în cosmos.

Iuri Gagarin a fost primul om care a ajuns în spațiu și s-a întors pe Pământ. Cosmonautul sovietic, declarat eroul Uniunii Sovietice, a reușit această realizate la 12 aprilie 1961.

Data ceremoniei de înmormântare a lui Victor Balașov și locația vor fi anunțate mai târziu.

Realitatea Live

27 Iul. 2021, 20:20
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
27 Iul. 2021, 20:20 // În Lume //  Cristina Vlah

După ani de așteptare, situl din România Roșia Montană a fost inclus în patrimoniul universal UNESCO, informează Realitatea.md. Decizia a fost luată astăzi de către Comitetul Patrimoniului Mondial, întrunit la China, în cea de-a 44-a sesiune.

Pe 4 ianuarie 2016, ministerul Culturii din România a depus dosarul Roșia Montană la UNESCO.

Potrivit informațiilor oficiale, valoarea universală a peisajului cultural minier Roșia Montană conține ”cel mai semnificativ, extins și divers din punct de vedere tehnic complex minier aurifer subteran roman cunoscut în lume la ora actuală, datând din perioada ocupației romane a Daciei (106-271 EN)”.

„În aceste momente, sărbătorim alături de comunitatea locală din Roșia Montană, a căror rezistență și determinare au inspirat o lume întreagă. Azi, toate eforturile lor sunt încununate cu cea mai importantă distincție culturală pe care o poate primi un loc de pe acest pământ: ”Outstanding Universal Value” (”Valoare Universală Excepțională”) în Patrimoniul Mondial UNESCO”, se menționează pe pagina de facebook dedicată locației.

Acest sit a fost legat de numeroase scandaluri, după ce compania Gabriel Resources a obţinut în anul 1999 o licenţă de explorare pentru proiectul minei de aur de la Roşia Montană, în care compania canadiană deţine o participaţie de 80,69%, iar compania minieră de stat Minvest Deva deţine 19,31%. În acest sens, au fost organizate și acțiuni de proteste, românii cerând ca să fie stopate lucrările de extracție din acea zonă.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid