Șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, susține că declarațiile ministrului Infrastructurii, Andrei Spînu, referitoarea la investigațiile privind licitația de la Aeroport, nu pot împiedica cercetările. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, funcționara menționând că ancheta a început încă în ianuarie.
Potrivit Veronică Dragalin, procurorii anticorupție sunt obligați să se autosesizeze dacă apar suspiciuni privind acțiuni ilegale. În același timp, potrivit șefei PA, faptul că informația a apărut mai târziu în presă nu ține de competența instituției pe care o conduce
„Înțeleg că am fost criticați. Înțeleg că sunt opinii diferite, dar pot să vă asigur că Procuratura Anticorupție investighează toate lucrurile care se întâmplă. Procesul penal a fost pornit în ianuarie 2024. Noi ne facem treaba. Ca procurori, suntem obligați să investigăm dacă există suspiciuni. De multe ori, concluzia poate fi refuzul de a porni urmărirea penală, pentru că nu sunt depistate încălcări. Dar de fiecare dată când există suspiciuni, noi suntem obligați să investigăm, indiferent pe cine vizează, dacă este la guvernare sau în opoziție. Asta facem și o să continuăm să facem”, a declarat Dragalin, citată de ziua.md.
Funcționara i-a contrazis pe cei care susțin că PA se preocupă doar de opoziție, dar nu și de presupusele încălcări ale persoanelor aflate la putere.
„Avem sute de dosare, inclusiv pe scheme de corupție care se întâmplă în ziua de azi, la mai multe instituții de stat și trimitem și în judecată. Înțeleg că nu-s miniștri sau…, dar la alte nivele, din diferite instituții de stat. Corupția în Republica Moldova este o problemă sistemică”, a spus șefa PA.
Anterior, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, s-a arătat nedumerit și deranjat de procesul penal deschis de procurori pe marginea scandalului de la Aeroport, menționând că, în acest fel, sunt descurajați investitorii.
Amintim că primul concurs de la aeroport a fost anulat, întrucât au participat doar două companii – Lagardere Travel Retail și LeBridge. Anunțul a fost făcut de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Andrei Spînu, într-un mesaj pe o rețea de socializare. Potrivit oficialului, „concluziile preliminare arată că acest proces a fost sabotat, inclusiv din interior”.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Ulterior, a fost anunțat un nou concurs, dar dosarul a fost depus doar de Lagardere, iar după prelungirea termenului de aplicare alte companii nu au vrut să participe la tender.
Inițial, AIC anunța că dacă la expirarea termenului prelungit de depunere a dosarelor există un singur candidat, „organizatorul licitației va considera procedura nominalizată a fi finalizată, potrivit prevederilor Regulamentului cu privire la modul de dare în locaţiune a activelor neutilizate, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 483 din 29.03.2008 în coroborare cu prevederile Regulamentului privind licitațiile cu strigare și cu reducere, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 136 din 10.02.2009”. După încheierea procedurilor, însă, AIC informa că licitația va fi relansată.
Deși procurorii anticorupție au pornit investigații și au solicitat copii ale documentelor, invocând faptul că ar putea exista scheme și s-ar fi comis abuz de serviciu, reprezentații AIC au comunicat anterior pentru Realitatea că licitația nu se suspendă și nici nu se anulează.