Semnale privind revocarea lui Victor Parlicov din funcția de ministru al Energiei ar fi început și pe fundalul concursului de la „Moldovagaz”. Deja fostul ministru nu a confirmat această versiune, însă a recunoscut că au fost anumite discuții. Subiectul a fost desfășurat la emisiunea „Территория свободы” de la RLIVE, în ediția de joi seara, 5 decembrie curent.
STOP CADRU De ce Vadim Ceban rămâne șef la „Moldovagaz”? „Nimeni nu mă acoperă“
Nominalizarea noilor membri ai Consiliului de Administrație al Moldovagaz rămâne sub semnul întrebării, în pofida unui consens preliminar între Ministerul Energiei și Gazprom. Propunerile vor fi supuse unei noi proceduri de votare, dar procesul depinde de convocarea ședinței Consiliului de Observatori. Era vorba de Dorin Junghietu – Președinte al Consiliului de Administrație, Vadim Ceban – Vicepreședinte și Eduard Calancea și Radu Mandraburca – Membru.
Amintim că, în cursul zilei, prim-ministrul Dorin Recean a anunțat revocarea lui Victor Parlicov, înlocuirea directorului general „Energocom”, Victor Bînzari, și a membrului Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz” Sergiu Tofilat. Președinta Maia Sandu a semnat decretul în acest sens. Șeful Guvernului urmează să meargă în Parlament pentru a cere instituirea stării de urgență, în contextul problemelor din domeniul energetic. Măsura ar putea fi aplicată începând cu 16 decembrie 2024.
Prima reacție a ex-ministrului Energiei Victor Parlicov! A dat de înțeles că a fost revocat în baza factorului politic
Înainte de asta, la sfâșitul lunii noiembrie, „Moldovgaz” a depus la ANRE o cerere privind majorarea tarifului pentru furnizarea gazului până la 16,36 lei (fără TVA)/1m3, argumentând solicitarea printr-o creștere „considerabilă” a prețurilor pe piața internațională. Evenimentul a avut loc în contextul în care Recean a declarat, în septembrie, că cetățenii nu vor achita tarife mai mari pentru gazele naturale și energie electrică, iar Parlicov a menționat, în octombrie, că nu sunt premise pentru majorarea tarifelor la resursele energetice, deoarece prețurile la bursele internaționale sunt în descreștere. ANRE a propus un tarif de 15,50 lei, fără TVA, pentru un metru cub de gaz. Cu toate acestea, o zi mai târziu, s-a întrunit în ședință, aprobând un nou tarif pentru consumatorii casnici: 16,74 lei (cu TVA)/1m3. Acesta a intrat în vigoare în data de 1 decembrie 2024.
Majorarea tarifului a avut loc pe fundalul unei alte probleme în sectorul energetic: livrările de gaz de la concernul rus Gazprom către regiunea transnistreană din 1 ianuarie 2025, atunci când expiră contractul de tranzit prin Ucraina. Autoritățile ucrainene au declarat în repetatea rânduri că nu vor prelungi contractul cu Federația Rusă, motivul fiind invazia rusă din Ucraina. Victor Parlicov a efectuat o vizită la Sankt-Petersburg, unde a avut o întrevedere cu șeful „Gazprom”, Alexei Miller, pentru a discuta despre livrări către regiunea transnistrană pe rute alternative, din 2025. Două zile mai târziu, într-o conferință de presă, Parlicov a anunțat că Gazprom leagă subiectul livrărilor pentru malul stâng al Nistrului pe rute alternative – prin Turcia – de achitarea pretinsei datorii a malului drept. În prezent, aproximativ 5,7 milioane de metri cubi gaz tranzitează zilnic Ucraina din Rusia, fiind livrat în regiunea transnistreană. Cantitatea necesară de gaze naturale pentru consumul malului drept al Nistrului este procurată de pe piața europeană.