Confiscarea automobilului pentru vitezomani sau luarea permisului de conducere și amenzi usturătoare pentru cei urcați în stare de ebrietate la volan! Acestea sunt doar câteva propunerile Inspectoratului General de Poliție discutate în cadrul consultărilor publice, care au avut loc vineri, 5 noiembrie, transmise pe RLIVE.MD
Astfel, vor fi trași la răspundere penală cei care au predat cu bună știință conducerea vehiculului unei persoane străine care nu deține permis de conducere sau care din anumite cauze a fost privat de dreptul de a conduce și care provoacă un accident grav. Dacă persoana refuză sau se eschivează la solicitarea poliției de a comunica, în termenele acordate, identitatea persoanei căreia i-a fost încredințată conducerea vehiculului, care a fost implicat în comiterea unei contravenții în domeniul circulației rutiere sau prezintă date eronate, atunci i se va institui mecanismul de răspundere a proprietarului mijlocului de transport.
Totodată, persoanele care părăsesc locul accidentului rutier, dacă această încălcare a cauzat din imprudență o vătămare medie a integrității corporale sau a sănătății, li se vor incrimina răspundere penală. În anul 2020, 76 de indivizi au părăsit locul accidentului. Acestea s-au soldat cu 23 de decese și 65 de traumatizați.
Poliția propune sancțiuni mai aspre, inclusiv confiscarea mașinii, în cazul în care șoferul beat provoacă un accident grav, soldat cu vătămare gravă a integrității corporale, a sănătății sau cu decesul unei persoane. Viorel Cernăuțeanu, șeful Direcției juridice a IGP, a declarat că pe parcursul anului 2020 au fost depistați 5 851 de șoferi în stare de ebrietate. La beție au fost provocate 312 accidente rutiere în care au murit 22 de oameni, iar 179 s-au ales cu traumatisme.
În cadrul consultărilor s-a propus crearea modificărilor și în cazul punctelor de penalizare. În cazul în care vor fi acumulate 15 puncte de penalizare, dreptul de a conduce va fi suspendat pe un termen de 30 de zile. Acumularea a 15 puncte de penalizare în următoarele șase luni de la data expirării ultimei suspendări se va solda cu o nouă suspendare, deja pentru 60 de zile. Iar dacă acumulează din nou cel puțin 15 puncte în următoarele 12 luni de la data expirării suspendării repetate, permisul va fi suspendat deja pentru 180 de zile.
De asemenea, se propune instituirea suspendării dreptului de a conduce mijloace de transport în cazul vitezomanilor.
- de la 40 la 60 km/oră- de la 30 la 36 de unități; 5 puncte de penalizare; suspendarea dreptului special de a conduce mijloace de transport pe un termen de 30 la 45 de zile.
- de la 60 la 80 km/oră- de la 45 la 50 unități; 6 puncte de penalizare; suspendarea de dreptul special de a conducemijloace de transport pe un termen de la 60 la 75 de zile.
De la începutul anului s-au înregistrat 742 de accidente create din cauza depășirii vitezei soldate cu 100 de decese și 849 de traumatizați.
Poliția propune ca și ciclomotoarele, trotinetele electrice să fie atribuite la categoria mijloacelor de transport, iar ca urmare persoanele care comit încălcări rutiere cu ele să fie trase la răspundere. O altă propunere se referă la înăsprirea sancțiunilor pentru consumul băuturilor alcoolice în locuri publice și pentru apariția în locuri publice în stare de beție.
Totodată, pentru cetățenii aflați în spațiile publice, aceștia trebuie să dețină aupra sa un act de identitate sau o copie a unui act de identitate, fotocopie sau în format digital.