Anul 2023 trebuie să fie începutul unor proiecte ambițioase și mari, care vor crea locuri de muncă, salarii bune și vor impulsiona economia Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în seara de vineri, 27 ianuarie curent, la emisiunea „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova, când a fost întrebat despre Portul Giurgiulești.
„Portul Giurgiulești, nu doar cel administrat de Danube, are nevoie de investiții și de un plan serios de dezvoltare pe termen mediu și lung. Asta nu se va întâmpla peste noapte, dar tot ce facem acum, în următorii 5-7 ani, va schimba radical logistica, capacitățile de transportare, modul în care se transportă… Când am fost la Tighina-Giurgiulești, un proiect pe care l-am grăbit și care se dezvoltă, ce am văzut acolo este un dezastru: cum arată calea ferată (construită de pe vremea comuniștilor), reconstruită cu lemn, cu riscuri de deraiere, cu tronsoane pe care se merge cu 10-15 km la oră, suntem rămași cu mulți-mulți ani în urmă. Este clar pentru mine, și pentru România, și pentru Europa că această situație nefericită din Ucraina trebuie să ne mobilizeze să ne mișcăm cu o viteză, ca să nu mai permitem să nu facem lucrurile la timp”, a declarat ministrul.
Andrei Spînu a mai subliniat importanța și utilitatea Portului Giurgiulești.
„Este păcat că nu am putut să folosim toată infrastructura nu pe timp de război, dar pe timp de pace. Cei care construiesc calea ferată la Basarabeasca au creat 100 de locuri de muncă cu salarii bune. Anul 2023 trebuie să fie începutul unor proiecte ambițioase și mari, care vor crea locuri de muncă, salarii bune și vor impulsiona economia Republicii Moldova”, a conchis oficialul.
Portul Giurgiulești sau cunoscut și ca PILG de la Portul Internațional Liber Giurgiulești este unicul port din Republica Moldova accesibil pentru navele maritime, situat la km 133,8 (a 72,2 milă maritimă) al fluviului Dunărea, în sudul țării, fiind mărginit de România și Ucraina.
PILG beneficiază de o amplasare pe traseele internaționale de comerț și transport, precum este canalul navigabil Rin-Main-Dunăre, care unește Marea Neagră, 14 state europene și Marea Nordică; sistemele de cale ferată de standard european și rus, precum și rețeaua de drumuri internaționale.
Proprietarul, operatorul și investitorul general al Portului Internațional Liber Giurgiulești este compania „Danube Logistics” SRL. Portul a fost dat în exploatare la 26 octombrie 2006, după 10 ani de construcție.
Este de amintit că ultima perioadă au avut loc mai multe incendii acolo. Statul a pornit verificări în acest sens.