Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0%
 • USD
  17.7371
  0%
 • RUB
  0.2404
  0%
 • RON
  4.0641
  0%
 • UAH
  0.6510
  0%

VIDEO Stoianoglo a declarat cine ar sta în spatele reținerii sale pe care o consideră „o infracțiune”

15 Oct. 2021, 16:12
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
15 Oct. 2021, 16:12 // Politica //  Realitatea.md

În așteptarea deciziei Curții de Apel Chișinău pe recursul depus de avocații săi împotriva încheierii Judecătoriei Chișinău prin care a fost transferat în arest la domiciliu, procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a făcut câteva declarații de presă vineri, 15 octombrie curent, în sala ședinței de judecată. A răspuns inclusiv la întrebarea „cine stă în spatele reținerii sale”?

„În spatele reținerii mele sunt persoane interesate – beneficiari ai furtului miliardului – interesele cărora coincid cu cele ale actualei clase politice”, a declarat Alexandr Stoianoglo.

Procurorul avea speranța că, odată ce au fost făcute modificări la Legea Procuraturii, va fi evaluat și va prezenta raportul activității sale societății. „Credeți-mă că am ce prezenta. Procuratura Generală a progresat pe toate direcțiile atât pe combaterea corupției, cât și pe cea a criminalului. Nu a mai fost o structură financiară, unde agenții economici își rezolvă conflictele, pentru că a fost introdus un monitorizare dură”.

Cu referire la reținerea sa, a mai adăugat că: „tot ce se întâmplă e o infracțiune”. „Când s-a mai auzit într-o zi, într-o singură oră, să fie desemnat și procuror de caz, și inițiată urmărirea penală, și reținerea. Ei avea pregătite documentele. S-a transformat în bazar”.

Cât despre președinta țării, Maia Sandu, Alexandr Stoianoglo a declarat că nu a avut niciun conflict cu ea, dar a reiterat despre presiunea de la ședințele Consiliului Suprem de Securitate (CSS) la care nu erau discutate problemele stringente pentru securitatea națională, cum ar fi problema energetică, ci despre dosare.

„Niciodată nu am discutat despre provocările și riscurile țării noastre, inclusiv în domeniul energetic de acum. Au fost puse întrebări despre dosare penale la care procurorul general nu are nicio tangență. Sunt procurori concreți care instrumentează, ce are procurorul general? Eu pot să solicit o informație în baza săsizărilor, spre exemplu pentru urgentarea investigării, nu și să investighez dosarele”, a conchis Stoianoglo.

Amintim că Alexandr Stoianoglo se află în arest la domiciliu. Acesta a fost reținut pe data de 5 octombrie curent, fiind învinuit pe patru capete de acuzare. Atât avocații săi, cât și procurorii anticorupție nu au fost de acord cu mandatul aplicat și au contestat la Curtea de Apel Chișinău. Pe de o parte primii îl vor cercetat în stare de libertate, pe de alta ultimii îl vor înapoi în izolator.

Realitatea Live

05 Dec. 2021, 13:20
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
05 Dec. 2021, 13:20 // Actualitate //  Realitatea.md

Zeci de oameni au făcut cale întoarsă de la secțiile de votare din municipiul Bălți. Alegătorii sunt revoltați de eliminarea din cursa electorală a Marinei Tauber, dar și de faptul că scrutinul a fost suspendat pe ultima sută de metri. Unora nu le venea să creadă că astăzi nu își vor putea alege primarul, scrie nordnews.md .

Bălțenii care au venit dis-de-dimineaţă pentru a-şi exercita dreptul au găsit secțiile închise.

„Numai ce am fost la secția de vot și mi-au spus că alegerile au fost suspendate. Ce cred eu? Se vede că au rămas careva întrebări nerezolvate.”

„– Este foarte stupid. – De ce? – Pentru că este stupid bl*a. – Sunteți revoltat, sunteți de acord cu acest lucru? – Nu sunt deacord. Bineînțeles că nu!”

Decizia de a suspenda turul doi de alegeri din localitate vine după ce magistrații Judecătoriei Bălți și a Curții de Apel Bălți au anulat înregistrarea candidatei partidului „ȘOR”, Marina Tauber, iar legislația electorală prevede că turul doi al alegerilor se organizează cu doi candidaţi.

„Ce e cu această anarhie? Se consideră încă președinte.. a spus că va lupta cu corupția, dar singură..împrejur doar corupție. Noi suntem oameni, dar nu avem dreptul să votăm. Pe noi nu ne consideră de oameni. Suntem doar niște pioni, râme peste care s-a călcat și s-a mers mai departe.”

„Idioți. Cum au amânat alegerile, au putut să o facă mai devreme nu acum cu o oră înainte de scrutin. Unii oameni deja au fost, dar ei trebuiau să se ducă pentru că nimic nu era clar.”

„Sunt revoltat pentru că judecătorii sunt corupți. Cine dă bani, pe acei ei îi admit. Nu este corect. Bine că au amânat, poate ceva se va adăuga, dreptate trebuie să fie cum n-ai da, trebuie să fie dreptate.”

Președinții celor 60 de secții de votare din Bălți spun că au restituit buletinele de vot.

„Ieri am primit 1641 de buletine (de vot – notă red.). Am pregătit secția de votare după reguli, astăzi am venit la ora 06.00. Ni s-a comunicat că să întoarcem buletinele la CECE nr.2.  Am scris un anunț și l-am afișat la ușa de intrare precum că alegerile sunt anulate. Alegătorii vin, citesc și pleacă”, a spus Ala Spelciuc, președinte BESV Bălți, nr.2/25.

„Sectorul nostru a primit 1075 de buletine, le-am numărat, împachetat și le-am lăsat în safeu până dimineața. Astăzi dimineață, când am venit și am deschis sectorul, am primit informația că toate buletinele de vot le împachetăm și le ducem la biroul electoral central. Cum vedeți, secția de votare nu lucrează. Acum noi suntem pe loc, așteptăm alegătorii care nu sunt la curent ce să facă mai departe. Se miră, dar oricum le spunem informația care este, pe care am primit-o până acum și alegătorii se întorc înapoi acasă”, a declarat Natalia Procopovici, președinte BESV Bălți, nr.2/5.

Marina Tauber a contestat decizia Curții de Apel din Bălți la Curtea Supremă de Justiție.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală