Alexandr Stoianoglo, susținut de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), s-a lansat oficial în calitate de candidat la prezidențiale. Fostul procuror general intră în cursa pentru funcția de șef de stat cu sloganul „Oamenii vor să li se facă dreptate”.
În discursul său, ex-șeful Procuraturii Generale a menționat mai multe categorii de cetățeni care, în opinia sa, se simt nedreptățiți. El s-a referit inclusiv la profesori, pensionari, oameni de la sate, juriști, jurnaliști, diasporă, tineri și alte pături sociale.
„Fiecare categorie de cetățeni are nevoie de dreptatea sa. Profesioniștii din sistemul justiției doresc să fie lăsați liberi în executarea datoriei lor, fără abuz, fără șantaj și fără dictatură politică. (…) Toate familiile din Republica Moldova se simt nedreptățite azi din cauza tarifelor enorme la gaz, căldură și energie. Tarife provenite din scheme dubioase.
Oamenii de la sate se simt uitați și abandonați de guvernare. Oamenii din comerț și producătorii autohtoni se plâng de impozite draconice și de condiții grele, aproape imposibile, în exportul produselor”, a declarat Stoianoglo.
În același timp, liderul socialiștilor, Igor Dodon, s-a declarat încrezător că Stoianoglo poate ajunge în turul doi al prezidențialele și chiar poate obține fotoliul de șef de stat.
Alexandr Stoianoglo a anunțat, alături de socialiști, că va candida la prezidențiale, la începutul lunii iulie. Atunci se preciza că fostul procuror general nu este înaintat, ci doar susținut de formațiunea politică.
Ex-oficialul menționa atunci că este o persoană apolitică, iar decizia a fost luată din cauza injustiției din Republica Moldova. „Sunt susținător al integrării europene. Dar mă doare atunci când integrarea europeană este folosită ca o bâtă, nu ca o prerogativă ambițioasă. (…) Moldova Europeană trebuie să fie neutră, în care să existe loc de cooperare între ţări şi popoare, garanții sociale, stat care oferă securitate. Est”, afirma Stoianoglo.
Precizăm că, deocamdată, intenția de a participa la alegeri și-au anunțat-o mai multe de 10 candidați, printre care Maia Sandu, Alexandr Stoianoglo, Ion Chicu, Andrei Năstase, Tudor Ulianovschi, Irina Vlah, Renato Usatîi, Vasile Bolea, Natalia Morari, Victoria Furtună și alții.
Comisia Electorală Centrală (CEC) urmează să înregistreze inițial grupurile de inițiativă privind desemnarea candidaților. După ce potențialii concurenți electorali vor aduna semnăturile necesare și vor prezenta actele necesare, CEC va putea emite o decizie privind înregistrarea sau refuzul de a-i înscrie la alegeri.