De luni de zile, șoarecii au devastat câmpuri și au infestat casele din estul Australiei, de la granița victoriană din sud până la statul Queensland din nordul țării, provocând daune de milioane de dolari culturilor și mașinilor. Pe măsură ce iarna se apropie, rozătoarele înfometate caută adăpost chiar în casele oamenilor.
„Singurul șoarece bun este un șoarece mort”, a declarat vicepremierul Australiei în această săptămână.
În micul oraș Canowindra, la patru ore de mers cu mașina la vest de Sydney, Hodge își petrece zilele aruncând șoareci morți din capcane, curăță excrementele de șoarece din bucătăriile oamenilor, din camerele copiilor și chiar din paturile lor.
În propria ei casă, chiar lângă strada principală a orașului, Hodge a blocat fiecare colțișor cu lână de oțel pentru a opri șoarecii să pătrundă înăuntru.
Săptămâna trecută, oficialii au anunțat că vor utiliza „una dintre cele mai puternice substanțe chimice care ucid șoarecii”, o otravă atât de puternică încât ucide rozătoarele cu o singură doză.
Nu toată lumea e încântată de asta. Unii și-au exprimat îngrijorarea că utilizarea otrăvii pentru a salva culturile de șoarecii sălbatici ar putea păta afecta alimentele și ucide fauna locală.
Anul în care ploaia a adus rozătoare
Pentru mulți, 2020 a fost un an care trebuie uitat – dar nu pentru fermieri, sau șoareci. Ploaia a adus fermierilor o recoltă record.
„Am avut un an foarte bun anul trecut, multe grâne. Am adunat foarte mult fân în magazii și am creat aceste hoteluri masive de șoareci”, a spus Payten, referindu-se la magazia sa de fân, care acum este plină de mii de șoareci.
De la 800 până la 1.000 de șoareci la hectar sunt considerați proporții de „ciumă” de către Agenția Națională pentru Știință din Australia, CSIRO. O pereche de șoareci poate produce 500 de pui în fiecare sezon, femelele născând la fiecare trei săptămâni.
Pierderea de grupuri de cereale, cum ar fi grâul, orzul și rapița, precum și furaje pentru animale, are un impact financiar imens asupra întreprinderilor agricole.