Curs valutar
 • EUR
  20.1160
  0.4653%
 • USD
  17.7288
  -0.0147%
 • RUB
  0.2376
  0.463%
 • RON
  4.0625
  0.4135%
 • UAH
  0.6533
  0.2602%

VIDEO Uniunea Europeană, gata să susțină Republica Moldova pentru a ieși din criza energetică. Borrell: E un prim pas

28 Oct. 2021, 16:31
 // Categoria: Politica // Autor:  Tatiana Rusnac
28 Oct. 2021, 16:31 // Politica //  Tatiana Rusnac

Uniunea Europeană este gata să susțină autoritățile de la Chișinău și cetățenii Republicii Moldova în continuare, mai ales pentru a ieși din criza energetică cu care se confruntă, în prezent, țara noastră. Declarația a fost făcută de către Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Vicepreședintele Josep Borrell, în contextul crizei gazelor naturale din Republica Moldova, în cadrul unei conferințe de presă transmisă în direct pe RLIVE.MD și RLIVE TV.

Întrebat dacă, pe lângă ajutorul de 60 de milioane de euro pentru achiziționarea gazelor naturale, UE va mai sprijini Republica Moldova, Borrell a precizat că acest sprijin nerambursabil este un prim pas.

„Dacă am putea să rezolvăm problema gazelor naturale din Republica Moldova cu 60 de milioane de euro atunci nu ar mai fi o problemă. Știți foarte bine că aceasta nu va rezolva problema, dar e un prim pas. Trebuie să continuăm să căutăm și alte soluții care să rezolve deficitul dintre nevoia curentă și prețul extrem de ridicat solicitat acum de Gazprom. Pe de altă parte, nu putem spune că  60 de milioane de euro nu înseamnă nimic, 60 de milioane sunt 60 de milioane și banii ăștia o să ajute foarte mult. Deci, e un prim pas de la care putem să construim un sistem pentru a-i putea ajuta pe cei vulnerabili. Cu siguranță soluția nu va veni din finanțarea Europeană, nu putem acoperi diferența între nevoia actuală și prețul solicitat de Gazprom. Sunt și alte soluții, de exemplu, diversificarea mixului energetic în Moldova, aici putem contribui și cu expertiză și cu resurse, creșterea diversificării surselor de aprovizionare, creșterea independenței energetice. Putem de exemplu suplimenta aprovizionarea cu gaze naturale din Polonia. Vom acționa simultan pe toate fronturile și vom folosi toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a sprijini Moldova. Aceste 60 de milioane de euro sunt fonduri nerambursabile. Veți beneficia și de sprijin suplimentar”, a subliniat Josep Borrell.

În replică, prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița a ținut să mulțumească UE pentru tot sprijinul oferit în aceste momente de criză.

„Suntem recunoscători pentru reacția rapidă a partenerilor noștri europeni. Viteza de reacție este esențială. Vă suntem recunoscători și pentru consultanța oferită, pentru sprijinul tehnic, pentru experiența dvs. de care am beneficiat și cu care ne-ați susținut pentru a achiziționa gaze naturale din surse alternative pentru prima dată în toată istoria noastră de 30 de ani. De câteva zile cumpărăm cantități limitate de gaze naturale de pe piață pentru a reuși să menținem presiunea în rețeaua de conducte și pentru a trece peste aceste obstacole care au apărut… Mulțumim pentru fondurile oferite pe care le așteptăm până la sfârșitul anului. Vom solicita firește și sprijin politic și tehnic”, a precizat Gavrilița.

VIDEO ULTIMA ORĂ! Josep Borrell: Gazul este o marfă, nu poate fi folosit drept o armă geopolitică

Amintim că Financial Times a scris că în cadrul negocierilor, Gazprom le-a spus oficialilor moldoveni că va reduce preţul dacă ţara este pregătită să modifice acordul comercial fără taxe vamale cu UE. De asemenea, Gazprom a dorit ca Moldova să amâne punerea în aplicare a normelor UE care impun liberalizarea pieţelor de gaze şi o concurenţă sporită, au spus sursele citate.

De asemenea, miercuri, 27 octombrie, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunțat că Republica Moldova va beneficia de un suport de 60 de milioane de euro pentru a depăși mai ușor criza gazelor naturale în care se află. Asistența nerambursabilă a fost oferită ca urmare a unui dialog constant al autorităților moldovenești cu Uniunea Europeană, anunță Guvernul Republicii Moldova.

Realitatea Live

30 Nov. 2021, 22:18
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
30 Nov. 2021, 22:18 // Politica //  Cristina Vlah

Directoarea Institutului Național al Justiției, Diana Scobioală, pleacă din funcție. Ea și-a luat rămas bun de la colegi, printr-un mesaj publicat pe rețelele de socializare, informează Realitatea.md.

„Azi se încheie mandatul meu la Institutul Național al Justiției.

Am avut bunul prilej și marea onoare să conduc această deosebită instituție cu personalitate și caracter, cu staf mega calificat, formatori inteligenți, audienți cu-minți și Consiliu profesionist. Timp de 7 ani împreună am depus efort și suflet nu pentru o simplă schimbare, ci pentru o adevărată transformare ce a permis INJ-ului să facă un salt enorm.

Ne-am bucurat de sprijinul și girul partenerilor de dezvoltare, în special al Ambasadei SUA, UNDP și CoE, care au avut încredere în noi și ne-au apropiat de aceste rezultate frumoase.

Vă multumesc tuturor pentru că mi-ați permis să facem echipă comună. Vă urez tuturor curaj și împliniri în toate, iar bunului INJ – prosperitate în continuare”, scrie Diana Scobioală.

În acest sens, cei din Institutul Național al Justiției urmează să numească un nou director.

Realitatea.md menționează că noua funcție a Dianei Scobioală va fi cea de judecătoare la CEDO din partea țării noastre.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală