Peste 15 mii de vânători din țară nu pot ieși încă la vânătoare, întrucât ministerul amână deschiderea sezonului. Noua lege ce vizează vânătorii și fondul energetic, votată de Parlament încă în 2018, așa și nu a mai intrat în vigoare, deși acest lucru trebuia să se întâmple încă din data de 1 martie 2021.
Societatea Vânătorilor și Pescarilor și-a exprimat indignarea într-o conferință de presă și s-a adresat către guvern ca să elaboreze cât mai curând regulile de vânătoare și să aprobe cotele de recoltare.
„Noi cerem ca întrebarea dată să fie pusă în discuție la minister. Erau mai multe adresări din partea vânătorilor ca să ieșim la grevă, să ieșim la proteste, ca să blocăm ministerul din motiv că nu am fost înțeleși clar și nu a fost poziția aceasta explicată clar față de vânători. Noi cerem ca din partea ministerului să fie urgentată procedura de aprobare a cotelor și să intre esențial în problema dată”, a declarat Oleg Ciocoi, președintele Societății Vânătorilor și Pescarilor.
Totodată, membrii societății atenționează că daunele acestei amânări sunt destul de serioase, chiar și pentru agricultura țării.
„Vor fi consecințe pentru agricultori, dar și pentru proprietarii de animale domestice. Ați văzut că noi deja avem cazuri că au început să atace răpitorii animalele domestice, dar practic fauna care a fost dezvoltată cu ajutorul vânătorilo și pescarilor (anul acesta am cheltuit milioane de lei pentru a popula cu pui de fazani fondul cinegetic) a fost afectată de răpitori”, a menționat Sergiu Crudu, membrul Societății Vânătorilor și Pescarilor.
În fiecare an vânătorii investesc în fondul cinegetic, în jur de şase milioane de lei. Banii sunt folosiţi pentru hrana păsărilor şi animalelor sălbatice, dar și pentru confecţionarea cuiburilor acestora.