Curs valutar
 • EUR
  19.2489
  -0.5886%
 • USD
  18.1679
  -0.191%
 • RUB
  0.1888
  -0.3178%
 • RON
  3.8734
  -0.6351%
 • UAH
  0.4919
  -0.2033%

VIDEO Veronica Mihailov-Moraru: Autoritățile israeliene tratează cu maximă atenție cererea de extradare a lui Ilan Șor

19 Sept. 2023, 21:00
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Ursu Ana
19 Sept. 2023, 21:00 // Actualitate //  Ursu Ana

Autoritățile israeliene tratează cu maximă atenție cererea de extrădare a condamnatului Ilan Șor. Declarația a fost făcută de ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, în timpul emisiunii Rezoomat de la RliveTV. Potrivit ministrului Justiției, autoritățile de la Chișinău au expediat Israelului dosarul extrădării și așteaptă un răspuns pozitiv în aces sens. Veronica Mihailov-Moraru se arată optimistă că Ilan Șor nu se va eschiva de la pedeapsă, întrucât, potivit ei, în istoria Israelului au mai existat precedente de extradare.

„După ce am obținut decizia motivată integrală a Curții de Apel Chișinău din iulie, după ce am obținut și traducerea acestui act, care este destul de voluminos, l-am expediat omologilor din Israel și am actualizat cererea de extrădare, pentru că temeiul deja este schimbat, fiind vorba deja de extrădare în vederea executării sentinței pe teritoriul Republicii Moldova. Știm că cererea a fost recepționată. Urmare a vizitei ministrului de Externe israelian la Chișinăuam întrebat care este situația pe acest caz, ni s-a comunicat să se tratează cu maximă atenție cererea Republicii Moldova privind extrădarea lui Ilan Șor”, a spus Veronica Mihailov-Moraru în timpul emisiunii Rezoomat.

Ministrul Justiției spune că este greu de anticipat dacă autoritățile israeliene vor decide ca Ilan Șor să-și ispășească pedeapsa în Republica Moldova sau într-un penitenciar din Israel.

„Din punct de vedere a procedurii am respectat toate temeiurile și este important să se dea curs punerii în executare a pedepsei, fie pe teritoriul Republicii Moldova, fie pe teritoriul Israelului. În istoria Israelului, totuși, sunt cazuri când s-a permis extrădarea pe teritoriul altui stat, adică pe teritoriul statului a cărui cetățenie o deține. Noi urmează să primim întrebări suplimentare despre modul de ispășire a pedepsei. Suntem optimiști că vom avea un rezultat pozitiv”, a explicat ministrul Justiției.

Potrivit deciziei Curții de Apel Chișinău, Ilan Șor a fost recunoscut culpabil în dosarul „Frauda bancară” și a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis. Potrivit deciziei, Ilan Șor urmează să restituie statului peste 5,2 miliarde de lei.

 

Realitatea Live

26 Sept. 2023, 22:49
 // Categoria: Societate // Autor:  Ursu Ana
26 Sept. 2023, 22:49 // Societate //  Ursu Ana

Șefa statului Maia Sandu a vizitat astăzi mai multe localități din țară. Președinta a mers în satele Țipala, Răzeni, Cărbuna din raionul Ialoveni, unde a discutat cu câteva sute de oameni despre cum se dezvoltă localitățile și ce înseamnă pentru ei să aducem Uniunea Europeană acasă, anunță președinția.

„La Țipala localnicii erau bucuroși că se pot aduna din nou la Casa de Cultură, renovată prin programul „Satul European”. Cu oamenii din Răzeni am discutat despre importanța de a continua investițiile în proiecte care modernizează localitatea, precum termoizolarea liceului și renovarea primăriei, care se află acum în proces de lucru”, a declarant șefa statului.

Șefa statului a avut o întâlnire călduroasă cu oamenii din Cărbuna și a apreciat eforturile localnicilor în implementarea proiectelor.

„M-am bucurat să descopăr o comunitate puternică, ce și-a unit eforturile cu moldoveni din diasporă, administrația centrală și locală pentru a asigura iluminarea localității prin instalarea unui parc fotovoltaic. Angajamentul nostru este să asigurăm condiții de viață mai bune în fiecare localitate, ca satele și orașele noastre să arate ca în Uniunea Europeană, iar oamenii să se simtă bine acasă”, a mai precizat Maia Sandu.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală