Oscilațiile de temperatură din ultima perioadă ar putea afecta culturile agricole, pomii şi viţa-de-vie. O spun specialiștii în agricultură. Lipsa stratului protector de zăpadă lipsește și în acest an. Totuși, nu este un pericol pentru agricultură, doar dacă nu vor fi înghețuri puternice.
„Cel mai important este cum va trece timpul din cald spre frig sau geruri. Dacă acest lucru se va întâmpla brusc, atunci este pericol. Plantele consumă rezerva de substanța zaharoasă a plantelor, care se află în nodul de înfrățire. Atunci, plantele devin mai nefavorabile la condiții vulnerabile. Dacă această trecere este treptată, atunci ele vor redobândi nivelul de călire suficient pentru a trece această perioadă critică de temperaturi”, a declarat Boris Boincean, Director Interimar la Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția” din Bălți pentru nordnews.md.
Temperaturile generoase în sezonul rece dezechilibrează viaţa plantelor, care ar trebui să se află iarna în etapa de repaus. Cercetătorii spun că o plantaţie care a intrat în vegetaţie iarna şi apoi a fost lovită de îngheţ, poate să se usuce complet sau să înregistreze pierderi ani la rând. Totuși, la moment, motive de îngrijorare nu sunt. În ultimii ani, plantele s-au obișnuit cu schimbările climatice din țara noastră.
„La moment, situația este favorabilă, vom avea pâine. Situația este satisfăcătoare, este bună. Plantele și-au rezervat în locul de înfrățire substanțe zaharoase, plastice care, în mare măsură servesc ca pernuțe de securitate în așa condiții nefavorabile. Natura este bine adaptată la condițiile mediului ambiant. Acest grâu a fost semănat în luna octombrie, el a reușit să se înfrățească. Acest grâu a fost semănat la început de noiembrie”, a adăugat acamedicianul.
Daniel Duminică din satul Recea, raionul Rîșcani activează de aproape 5 decenii în domeniul agriculturii. Întreprinderea sa deține 1800 de hectare, 970 dintre care sunt plantate cu grâu. Din cauza secetei, 2022 a fost cel mai dificil an pentru afacerea sa.
„Culturile se află într-o stare relativ bună, cu toate că termenile de însemânțare au fost mai târzii decât recomandă știința. Noi le-am însămânțat undeva pe 15 octombrie, 15 noiembrie. De aceea ele au rămas puțin în creștere. Ținând cont de temperaturile de acum, ele avansează. Dacă pe viitor temperaturile se vor menține la fel, probabil că vor fi puțin afectate”, a spus Daniel Duminică.
Agricultorii se arată optimiști și se așteaptă la o recoltă bogată în anul 2023, precum cea din 2021, când s-au recoltat câte 6,5 tone de grâu de pe un hectar.
„Grâul se află într-o stare bună, el nu este stopat din creștere. Vedeți că avem perișorii albi. Dacă vor fi înghețuri mari, 10,15, 9,10°C și nu vom avea zăpadă, poate provoca starea semănăturilor. Dacă ar fi geruri mai mari, poate să înghețe o parte din plante. La mijlocul lunii temperaturile vor scădea, se va acoperi cu un strat de zăpadă, o să avem tot ce trebuie, tot ce e bun. Până când nu influențează nimic asupra la boli, nici la insecte”, a menționat Valeriu Scutaru, agricultor.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Producția vegetală a Republicii Moldova s-a redus cu 23,5% în ianuarie – septembrie 2022, față de aceeași perioadă a anului trecut, arată datele prezentate de Biroul Național de Statistică. Recolta grâului s-a micșorat cu 47%, a orzului – cu 48% și a leguminoaselor boabe – cu 14%.