Curs valutar
 • EUR
  20.7694
  0%
 • USD
  17.6521
  0%
 • RUB
  0.2435
  0%
 • RON
  4.1969
  0%
 • UAH
  0.6611
  0%

(VIDEO) Voronin, despre Dodon și „majoritatea parlamentară”: „O prostie! Acest impas e din vina Curții Constituționale”

12 Mart. 2021, 10:35
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
12 Mart. 2021, 10:35 // Politica //  Realitatea.md

Decizia Curții Constituționale privind majoritatea parlamentară formată din cel puțin 51 de deputați, care poate înainta o candidatură la funcția de prim-ministru, iar președintele țării are obligația de a o desemna, este „o prostie”. Cel puțin asta consideră cel de-al treilea președinte al țării Vladimir Voronin (2001-2009), președinte al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. Potrivit lui, impasul politic actual s-a format anume din cauza deciziei Curții Constituționale în această privință.

„Majoritatea parlamentară se formează fizic în timpul ședinței Parlamentului. Se discută o decizie, se înaintează propuneri, se pune la vot și, dacă sunt mai mult de 51 de voturi, atunci propunerea trece. Dacă această propunere este de natură să modifice Constituția, atunci ea trebuie să acumuleze nu mai puțin de 68 de voturi ca să fie adoptată. Dar au „născut” o așa-numită majoritate parlamentară și o obligă pe Maia Sandu să propună candidatura acestei majorități parlamentare. Aici s-a format acest impas din vina Curții Constituționale”, a declarat Vladimir Voronin în cadrul unui interviu pentru postul de televiziune ITV.

Nu în ultimul rând, Vladimir Voronin s-a referit și la fostul său discipol, fostul președinte Igor Dodon și actual lider al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova:

„Acest fotoliu, atunci când cineva îl ocupă, nu-i aparține lui. Te-au pus în el cu un oarecare scop, cu sarcini și garanții. Și atunci când ți s-a terminat mandatul, trebuie să te ridici și să lași fotoliul celui căruia el îi aparține – poporului”, a explicat Vladimir Voronin.

Realitatea Live

18 Sept. 2021, 15:44
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
18 Sept. 2021, 15:44 // Societate //  Mădălina Sorokovsky

Un accident rutier a avut loc astăzi, în localitatea Terebna, raionul Edineț. După ce a fost lovit de o mașină, un bărbat a decedat. Pasagera care se afla în automobil a fost internată în spital. Potrivit oamenilor legii, totul s-a produs din motiv că șoferul a pierdut controlul volanului. 

Mașina de marca Mercedes era condusă de un tânăr în vârstă de 21 de ani, din raionului Edineț. În automobil se mai afla și o tânără de 19 ani. Din motive necunoscute, tânărul a pierdut controlul asupra volanului, a derapat de pe drum și a tamponat un bărbat de 61 de ani, din satul Terebna, care se afla pe scaun lângă gardul organizației unde activa în calitate de paznic.

În urma accidentului rutier, bărbatul a decedat până la sosirea ambulanței, iar pasagera a avut nevoie de îngrijiri medicale, fiind transportată la Spitalul Raional Edineț.

De asemenea, potrivit informațiilor, șoferul nu se afla în stare de ebrietate. Urmează ca băiatul să fie cercetat penal în libertate.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române