Curs valutar
 • EUR
  21.3937
  0%
 • USD
  17.7253
  0%
 • RUB
  0.2382
  0%
 • RON
  4.3418
  0%
 • UAH
  0.6416
  0%

(VIDEO) Voronin, despre Dodon și „majoritatea parlamentară”: „O prostie! Acest impas e din vina Curții Constituționale”

12 Mart. 2021, 10:35
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
12 Mart. 2021, 10:35 // Politica //  Realitatea.md

Decizia Curții Constituționale privind majoritatea parlamentară formată din cel puțin 51 de deputați, care poate înainta o candidatură la funcția de prim-ministru, iar președintele țării are obligația de a o desemna, este „o prostie”. Cel puțin asta consideră cel de-al treilea președinte al țării Vladimir Voronin (2001-2009), președinte al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. Potrivit lui, impasul politic actual s-a format anume din cauza deciziei Curții Constituționale în această privință.

„Majoritatea parlamentară se formează fizic în timpul ședinței Parlamentului. Se discută o decizie, se înaintează propuneri, se pune la vot și, dacă sunt mai mult de 51 de voturi, atunci propunerea trece. Dacă această propunere este de natură să modifice Constituția, atunci ea trebuie să acumuleze nu mai puțin de 68 de voturi ca să fie adoptată. Dar au „născut” o așa-numită majoritate parlamentară și o obligă pe Maia Sandu să propună candidatura acestei majorități parlamentare. Aici s-a format acest impas din vina Curții Constituționale”, a declarat Vladimir Voronin în cadrul unui interviu pentru postul de televiziune ITV.

Nu în ultimul rând, Vladimir Voronin s-a referit și la fostul său discipol, fostul președinte Igor Dodon și actual lider al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova:

„Acest fotoliu, atunci când cineva îl ocupă, nu-i aparține lui. Te-au pus în el cu un oarecare scop, cu sarcini și garanții. Și atunci când ți s-a terminat mandatul, trebuie să te ridici și să lași fotoliul celui căruia el îi aparține – poporului”, a explicat Vladimir Voronin.

Realitatea Live

Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua II)
Inaugurarea Grădinii Publice „Alunelul” din sectorul Buiucani, după finalizarea lucrărilor de reparație
Eveniment organizat de Primăria Chișinău în Parcul „La Izvor”, în contextul Zilei Internaționale a Familiei
Membri ai Comunității Bikerilor din Moldova se vaccinează împotriva COVID-19
Eveniment organizat de Poliția Națională și PH Internațional Moldova ”Ajută-ne să le asigurăm o copilărie liniștită. Raportează cazurile de violență”
Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua I)
CEC: Tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii de înscriere a concurenţilor electorali în buletinul de vot
Partidul Acțiune și Solidaritate depune documentele la Comisia Electorală Centrală pentru înregistrare la alegerile parlamentare
Reprezentanții partidului „ȘOR” depun documentele necesare privind înregistrarea candidaților pentru funcția de deputat în Parlament
15 Mai 2021, 20:45
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Elena Putregai
15 Mai 2021, 20:45 // Uncategorized //  Elena Putregai

„Nu a fost uşoară această decizie. Mai devreme sau mai târziu trebuia să arăt şi eu un gest că noi contribuim la întinerirea echipei. Eu singur am venit în felul acesta, mie mi-a cedat locul domnul Popşoi pe lista Partidului Democrat Agrar cândva şi eu practic am repetat acest pas”. Explicația a fost oferită de președintele de onoare al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Dumitru Diacov. Cu o declarație de presă a venit și liderul formațiunii, Pavel Filip.

„Am demonstrat că facem ALTFEL de politică, am făcut şi o ALTFEL de listă pentru alegeri. Sunt membri ai Guvernului pe care l-am condus şi care a înregistrat rezultate, dar și preşedinţi de raioane, echipele noastre din teritoriu, care au implementat reformele și proiectele elaborate de Guvernul nostru. Lista se bazează pe meritocrație și profesionalism. Dl Diacov s-a retras și a cedat locul său colegilor din teritoriu – o dovadă în plus că asta e o ALTFEL de listă și #altfeldepolitica”, a adăugat Pavel Filip.


Realitatea.md amintește că Dumitru Diacov, unul dintre cei mai longevivi deputaţi ai Republicii Moldova, nu va mai candida pentru un nou fotoliu în Parlament în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Acesta și-a început activitatea de parlamentar în 1994, ceea ce înseamnă că are aproape 25 de ani de experiență în politica Republicii Moldova.

 
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso