Curs valutar
 • EUR
  19.1542
  -0.4944%
 • USD
  18.1471
  -0.1146%
 • RUB
  0.1876
  -0.6397%
 • RON
  3.8502
  -0.6026%
 • UAH
  0.4914
  -0.1018%

VIDEO Zelenski și-a luat rămas bun de la ministrul de Interne, decedat la Brovarî. Mulțime de ucraineni lângă sicriu

21 Ian. 2023, 12:37
 // Categoria: În Lume // Autor:  Victoria Laur
21 Ian. 2023, 12:37 // În Lume //  Victoria Laur

La Kiev are loc înmormântare conducerii Ministerului de Interne. Trei oficiali, inclusiv șeful instituției, Denis Monastîrski, au murit după ce elicopterul în care se aflau a căzut peste o grădiniță din Brovarî, localitate în apropiere Kievului.

Presa ucraineană publică imagini în care se observă mulțime adunată în holul clădirii unde sunt expuse sicriele. Aceștia au venit la ceremonie cu buchete de flori albe.

Președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, împreună cu soția, și-a luat deja rămas bun de la ministrul decedat. Cei doi, îmbrăcați în haine de doliu, s-au apropiat de corpurile neînsuflețite și le-au adus omagiu celor decedați.


Între timp, apar și imagini de la Brovarî, unde are loc ceremonia de înmormântare a Milanei, fetița decedată împreună cu mama în timpul tragediei. Presa locală scrie că micuța a fost identificată de tată doar datorită cerceilor.

Pe 18 ianuarie, un elicopter cu nouă persoane la bord a căzut peste o grădiniță din apropierea Kievului. Ministrul ucrainean de Interne, Denis Monastîrski, se deplasa cu aparatul de zbor spre linia frontului. Nimeni dintre cei aflați la bord nu au supraviețuit, iar victime au devenit și persoane care se aflau acolo unde s-a prăbușit mijlocul de transport. Sunt cel puțin 15 morți și peste 20 de răniți, inclusiv copii.

Realitatea Live

28 Sept. 2023, 19:45
 // Categoria: Societate // Autor:  Elena Putregai
28 Sept. 2023, 19:45 // Societate //  Elena Putregai

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a asigurat joi, 28 septembrie curent, în mesajul de condoleanțe privind moartea lui Ion Druță, stabilit la Moscova, că autoritățile sunt în contact permanent cu rudele îndoliate, iar în cazul în care familia va decide ca scriitorul să fie înhumat acasă, în Republica Moldova, i se va acorda tot sprijinul.

În testamentul său făcut public de Gheorghe Erizanu, editura Cartier, Ion Druță a menționat că vrea să fie înmormântat, la Soroca, lângă Lumânarea Recunoștinței, „monumentul, căruia i-am consacrat șaisprezece ani din viața mea”. „Rog să fiu înmormântat liniștit și modest, fără discursuri lungi și escale în diferite locuri care chipurile au colaborat cu răposatul și l-au respectat, poate cu excepția Teatrului Național, unde într-adevăr mai sunt auzite replicile eroilor mei”, a scris regretatul scriitor în testamentul său, alcătuit în august 2023, în limba rusă.

Textul a fost tradus ulterior de către Vsevolod Ciornei, unul dintre cei mai buni traducători din limba rusă.

De asemenea, a fost publicat și un testament audio, lăsat de redutabilul scriitor. Ion Druță spune că ar dori să fie plantată o livadă de nuci și cireși, din pomii descriși de el în nuvelele sale, care i-au plăcut, dar nu a reușit să-i sădească. „Sigur că s-ar putea de finanțat chestia ata, dar eu prefer s- sădească tinerii cititori. Așa cum va arăta livada, așa va arăta și literatura, și cititorii, și Moldova”, a spus Ion Druță.

DOC, AUDIO Vocea lui Ion Druță, încă în viață, care roagă să fie adus de la Moscova și înmormântat acasă

Marele scriitor basarabean, Ion Druță, s-a stins din viață joi, 28 septembrie 2023, la ora 10:00, la Moscova, Rusia, unde era stabilit de mai multă vreme.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală