Cel puțin 20 de criminali notorii din întreaga lume, dați în urmărire generală internațională, au reușit să-și șteargă numele din lista Interpolului datorită unei scheme de corupție implementate cu ajutorul unor funcționari de rang înalt de la Chișinău. Totodată, printre bănuiți se numără șeful Inspectoratului General pentru Migrație a Ministerului de Interne, Mihail Vodă, șeful Biroului Interpol de la Chișinău, Viorel Țentiu, fostul ministru al Justiției, Vitalie Pîrlog și avocatul Oleg Mîţă, potrivit evz.ro.
Potrivit sursei citate, un rol cheie, de intermediar pentru transmiterea mitei, l-ar fi avut fostul ministru al Justiţiei, Vitalie Pîrlog. Acesta a fost ulterior reprezentantul Republicii Moldova la Interpol. Un alt bănuit este avocatul Oleg Mîță, cunoscut pentru apărarea liderului interlop Vladimir Mosclciuc, alias Makena, și a fostului deputat democrat, Vladimir Andronache.
Printre bănuiți se mai numără, potrivit sursei, șeful Inspectoratului General pentru Migrație a Ministerului de Interne, Mihail Vodă și șeful Biroului Interpol de la Chișinău, Viorel Țentiu, care deține funcția din anul 2016.
Potrivit anchetatorilor, schema ar fi permis unor indivizi dați în urmărire internațională să scape de sub supravegherea INTERPOL prin mită și falsificarea documentelor oficiale. În cadrul investigației, procurorii au descoperit că zeci de persoane căutate internațional au beneficiat de acest sistem ilegal pentru a evita arestarea și extrădarea.
„Persoane publice din străinătate și din Republica Moldova sunt implicate într-o schemă de corupție care facilitează obținerea azilului sau a statutului de refugiat pentru infractori prin manipularea notificărilor roșii emise de Interpol,” a declarat șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, într-un briefing de presă, desfășurat marți, 4 iunie.
Ancheta continuă, iar autoritățile au promis transparență totală în derularea acesteia. Se așteaptă ca în următoarele zile să fie aduse noi dovezi și să fie audiați alți suspecți. Mihail Vodă și Viorel Ţentiu nu au făcut declarații publice până acum, în timp ce Vitalie Pîrlog a negat orice implicare, susținând că este victima unei campanii de denigrare politică, menționează BANI.MD.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Amintim că patru persoane au fost reținute pentru o perioadă de până la 72 de ore, după ce în dimineața de marți, 4 iunie curent, Procuratura Anticorupție (PA) a efectuat multiple percheziții în cadrul unei anchete internaționale între Republica Moldova și Republica Franceză, cu asistența Biroului Federal de Investigații (FBI) al Statelor Unite, ce investighează o presupusă schemă de corupție prin care persoane publice din Republica Moldova și din alte țări primesc mită pentru a interfera cu publicarea de către INTERPOL a Notificărilor Roșii pentru infractori din diferite țări anunțați în căutare internațională (infracțiuni prevăzute la art. 324 alin. (3) lit. b) și c) din Codul penal al Republicii Moldova).
Persoane publice din R. Moldova luau mită de câteva milioane de dolari pentru „a influența” INTERPOL