Viceprim-ministrul Vlad Kulminski, împreună cu Înaltul consilier al UE pentru promovarea măsurilor de consolidare a încrederii, Kalman Mizsei, reprezentanții Biroului politici de reintegrare și Directorul ODIMM Iulia Costin, au efectuat, astăzi, o vizită de lucru în platoul Cocieri din raionul Dubăsari. Accesul la terenurile agricole, libera circulație, lipsa medicilor de familie și a aparatajului medical, starea nesatisfăcătoare a infrastructurii drumurilor, precum și lipsa materialelor tehnico-didactice în instituțiile de învățământ au fost printre subiectele abordate.
Vizita a fost un bun prilej de cunoaștere și de documentare cu privire la situația social-economică din localitățile Corjova, Cocieri și Roghi, unde s-au discutat problemele și dificultățile cu care se confruntă agenții economici și locuitorii din regiune.
În premieră, delegația în frunte cu Viceprim-ministrul, au mers în vizită și la Primăria comunei Corjova, care este formată din satele Mahala și Corjova, unde sunt amplasate trei instituții de învățământ și două instituții cu profil medical. Comuna este cea mai afectată localitate din perimetrul Zonei de Securitate, confruntându-se cu probleme stringente de divers gen și fiind despărțită de or. Dubăsari doar prin câteva străzi.
„În context, Vicepremierul a menționat că Guvernul Republicii Moldova este hotărât să intervină cu soluții concrete pentru a îmbunătăți situația din regiune. Astfel, localnicii au fost încurajați să fie pro-activi și să intervină cu propuneri de soluții la problemele existente și cu inițiative de proiecte finanțate prin programe guvernamentale, naționale și internaționale, din partea Biroului fiind prezentă deschiderea de a oferi consiliere și suport metodologic în acest sens”, este menționat într-o notă informativă.
Potrivit informațiilor, gimnaziile din satele Corjova și Roghi au beneficiat prin intermediul Programului activităților de reintegrare a țării pentru anul 2021 a câte 100 mii de lei/ fiecare, iar Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din or. Dubăsari, amplasat în satul Corjova, a primit suport financiar din același Program în valoare de 500 mii de lei pentru reparații și amenajări.
Aflându-se la fața locului, directorii instituțiilor de învățământ au mulțumit Vicepremierului și Biroului pentru suportul acordat, în buna menținere și desfășurare a activităților didactice.
De asemenea, vicepremierul Vlad Kulminski și Înaltul consilier al UE Kalman Mizsei au discutat despre funcționalitatea și reutilarea feribotului ÎS „Bacul Molovata”, care asigură legătura dintre localitățile Molovata de pe malul drept și Molovata Nouă, Cocieri și Corjova, situate pe malul stâng al Nistrului, gestionate de autorități publice locale ale Republicii Moldova