Pe 19 iunie se împlinesc 33 de ani de la bătăliile sângeroase pentru Tighina (Bender). În versiunea separatiștilor, trupele controlate de autoritățile constituționale ar fi atacat orașul. De fapt, urmare a unor provocări generate de forțele secesioniste, inspectoratul local de Poliție a fost asediat.
Luptele de la Tighina se consideră cele mai tragice din întreaga perioadă a războiului de pe Nistru. Generalul Ion Costaș relatează în memoriile sale că ostașii și voluntarii au intrat în Tighina în jurul orei 17:20 și au trecut peste cinci linii de apărare, pe traseul principal. Abia către 22:00 aceștia au putut să se apropie de comisariatul din oraș.
Deși pe 20 iunie localitatea era sub control moldovenesc, în mare parte, Armata a 14-a a Rusiei forțase podul dinspre Tiraspol cu tancuri și a atacat mai multe localități din regiunea.
În acea perioadă fost confirmată și documentată implicarea Federației Ruse în conflictul de pe Nistru, potrivit publicației Zona de Securitate. Se estimează că, în urma luptelor de la Tighina, și-au pierdut viața aproximativ 200 de militari şi civili moldoveni, iar alții 300 au fost răniți, notează sursa citată.
Cu deplină sfidare, actualele autorități separatiste susțin și actualmente că forțele constituționale au atacat orașul în 1992. Liderul de la Tiraspol și presa regimului au anunțat zi de comemorare, iar Vadim Krasnoselski s-a fotografiat cum aprinde lumânări în biserică.
Jurnaliștii locali publică imagini cu oameni care aduc flori la complexul memorial din Bender, iar în fotografii a fost surprins și liderul separatiștilor din 1992, Igor Smirnov. Publicațiile locale relatează despre militarii secesioniști care au luptat în 1992, distribuie sperietori precum că oamenilor din regiunea transnistreană li s-ar fi încălcat dreptul de a vorbi limba maternă.
Declarațiile Tiraspolului lor sunt susținute și peste 33 de ani de către oficiali de la Moscova, care le transmit locuitorilor din stânga Nistrului pretinse mesaje de încurajare și compasiune, chiar dacă Kremlinul a susținut deschis războiul din 1992.