Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  0%
 • USD
  17.7044
  0%
 • RUB
  0.2434
  0%
 • RON
  4.1909
  0%
 • UAH
  0.6661
  0%

Weekend ACTIV pentru locuitorii Capitalei. Vor avea parte de manifestări cultural-artistice. PROGRAMUL

23 Iul. 2021, 18:25
 // Categoria: Life // Autor:  Valentina Buză
23 Iul. 2021, 18:25 // Life //  Valentina Buză

Veste bună pentru cei care nu și-au făcut planuri pentru zilele de weekend. Municipalitatea informează că sâmbătă și duminică, pe 24 și 25 iulie, în sectoarele Capitalei vor avea loc noi activități cultural-artistice, desfășurate în cadrul Proiectului „Dialog social cu chișinăuienii”.

În context, locuitorii Capitalei vor avea parte de spectacole muzicale, concursuri de desen pe asfalt pentru copii, precum și discuții tematice pe domeniul arhitectural.

Sâmbătă, 24 iulie 2021

 • Sala de ședințe a Preturii sectorului Centru, str. Bulgară 43 – dezbateri tematice pentru tineret și adulți cu genericul „Descoperă Chișinăul” – sesiune de dezbatere, ce țin de domeniul arhitectural, susținută de ONG „Save Chișinău” cu participarea Consiliului Local de Tineret Centru.
 • Parcul „Valea Trandafirilor”(Havuzul pietonal) – manifestarea cultural-artistică cu genericul „Prin muzică spre inimi” – spectacol muzical-artistic susținut de Orchestra „Avanti”, conducător artistic – Vladimir Adrian și Roxana.

Duminică, 25 iulie 2021

 • CCCT „Convorbitorul”, str. Alecu Russo, 55 – manifestarea cultural artistică cu genericul „Vacanța mea de vis” – desfășurarea și jurizarea concursului de desen pe asfalt.
 • Parcul „La Izvor” – manifestare cultural-artistică cu genericul: „Am venit cu drag la voi” – spectacol muzical – artistic susținut de Orchestra de muzică populară ,„Busuioc”, ansamblurile folclorice „Doina”, „Codrenii”, conducător artistic Ion Glodea.

Potrivit responsabililor, activitățile se vor desfășura cu respectarea măsurilor de prevenire și combatere a infecției COVID-19.

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 17:06
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Realitatea.md
25 Sept. 2021, 17:06 // Sci-tech //  Realitatea.md

Meng Wanzhou, directoarea financiară a gigantului chinez al telecomunicaţiilor Huawei, dar și fiica fondatorului propriu-zis, acuzată de fraudă bancară, a fost eliberată vineri, 24 septembrie curent, în Canada în baza unui acord cu Statele Unite care pune capăt unei perioade de trei ani de lupte în instanţă şi disensiuni diplomatice între Beijing, Washington şi Ottawa.

Meng Wanzhou, aflată în arest la domiciliu în Vancouver de la sfârşitul anului 2018, a fost eliberată şi a scăpat de extrădarea în Statele Unite, unde autorităţile doreau să o judece, în urma unei scurte audieri la Curtea Supremă din Columbia Britanică (vestul Canadei).

„În ultimii trei ani viaţa mea a fost dată peste cap”, a declarat Meng Wanzhou, poreclită „prinţesa” Huawei. Cel mai probabil, ea urmează să se întoarcă rapid la familia sa din China.

Eliberarea sa este rezultatul unui acord spectaculos – făcut public vineri de un tribunal din New York – între Departamentul de Justiţie şi reprezentantul chinez al Huawei. Acest acord prevedea ca Washingtonul să recomande Ottawa eliberarea lui Meng şi să renunţe de facto la toate solicitările de extrădare.

Meng Wanzhou, în vârstă de 49 de ani, fiica fondatorului Huawei, a fost arestată pe 1 decembrie 2018 pe aeroportul din Vancouver, la cererea Washingtonului, care intenţiona să o judece în special pentru fraudă bancară. Wanzhou a negat permanent acuzaţiile şi a pledat nevinovată vineri. Avea la ea un laptop MacBook, un iPhone şi o tabletă iPad, adică dispozitive electronice produse de marea rivală a Huawei. Totuși, mai avea asupra ei şi un smartphone produs de compania pentru care lucrează. Este vorba de modelul de lux Huawei Mate 20 RS Porsche Edition.

Justiţia americană a acuzat-o pe numărul doi al gigantului chinez al telecomunicaţiilor că a minţit un membru din conducerea băncii HSBC în timpul unei întâlniri în Hong Kong, în 2013, despre legăturile dintre grupul chinez şi o filială numită Skycom, care vindea echipamente Iranului.

Conform Departamentului de Justiţie, Meng Wanzhou a recunoscut, potrivit conţinutului acordului, că la acel moment a făcut declaraţii false şi a ascuns adevărul membrului conducerii HSBC despre activităţile Huawei în Iran, ţară supusă sancţiunilor americane şi internaţionale.

Dacă acest acord legal nu va fi contestat sau încălcat până la 1 decembrie 2022 (când se împlinesc patru ani de la arestarea directoarei financiare a Huawei), procesul vor fi abandonat definitiv, potrivit Washingtonului.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române