Curs valutar
 • EUR
  20.0532
  -0.1371%
 • USD
  17.2985
  0.0139%
 • RUB
  0.2427
  -0.0412%
 • RON
  4.0510
  -0.1728%
 • UAH
  0.6575
  0.1369%

Zero comentarii. Un Minister din Moldova se apucă să valorifice cânepa! Cu ce scop?

14 Oct. 2021, 11:34
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
14 Oct. 2021, 11:34 // Economie //  Realitatea.md

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) condus de Viorel Gherciu a anunțat acum două zile că inițiază modificarea unei hotărâri de guvern pentru aprobarea Regulamentului cu privire la reglementarea activităţilor de cultivare a plantelor care conţin substanţe stupefiante sau psihotrope. Inițiativa a fost supusă consultărilor publice, însă deocamdată sunt zero comentarii.

În fapt, potrivit Ministerului, modificările vor avea drept scop diferențierea cânepei industriale (cannabis sativa) de alte tipuri de cânepă și ajustarea cadrului normativ național cu reglementările Convenției unice asupra stupefiantelor din 30 martie 1961.

„Modificările ar permite utilizarea cânepei industriale exclusiv în scopuri horticole și industriale”, scrie în anunțul MAIA.

Deci, un proiect abia urmează să fie elaborat. De aceea, propunerile, sugestiile şi recomandările pot fi expediate în adresa Ministerului Agriculturii și Industrie Alimentare și Direcției politici în sectorul vegetal. Doar atenție! Asta e posibil până la data de 28 octombrie 2021.

Persoana responsabilă este consultantul principal Ghenadie RUSU care poate fi găsit la numărul de telefon 022-204-540 sau la adresa de e-mail: ghenadie.rusu@maia.gov.md. Anunțul propriu-zis poate fi găsit aici sau aici.

Realitatea Live

19 Oct. 2021, 12:26
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
19 Oct. 2021, 12:26 // Societate //  Realitatea.md

Socialistul Grigore Novac a depus o sesizare la Curtea Constituțională pentru controlul constituționalității Convenției de la Istanbul. Acest lucru se întâmplă după ce la data de 14 octombrie curent în timpul ședinței plenare a Parlamentului socialistul Grigore Novac a propus să fie excludă de pe ordinea de zi a Parlamentul legea cu privire la Convenția de la Istanbul, iar ulterior a fost ratificată.

„Astăzi împreună cu colegul meu Bolea Vasile am depus o sesizare la Curtea Constituțională pentru controlul constituționalității Legii nr. 144 din 14 octombrie curent, cu privire la ratificarea Convenției Consiliului Europei, cunoscută și drept Convenția de la Istanbul. Referitor la motivele sesizării ne-am expus de mai multe ori și considerăm că scopul Convenției este altul camuflat și total străină convingerilor majorității cetățenilor Republicii Moldova dar cel mai important este contrar prevederilor Legii Supreme a Republicii Moldova”, a scris Grigore Novac într-o postare pe Facebook.

Realitatea.md amintește că, la data de 14 octombrie curent, deputații Republicii Moldova au ratificat Convenția de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.

Moldova a ratificat Convenția de la Istanbul. Femeile – mai protejate contra violenței domestice

Mai mult, deputații BCS erau împotriva Convenției „rușinoase” de la Istanbul și au cerut excluderea de pe ordinea de zi, însă ulterior au părăsit ședința plenară.

„Ne dorim să le facem cetățenilor un cadou și să excludem acea convenție rușinoasă, pe care majoritatea cetățenilor Republicii Moldova nu o împărtășesc, iar convingerile nu le sunt proprii. Dacă suntem sinceri în felicitările noastre, haideți să depunem efort comun și prin unanimitate să excludem acest proiect rușinos care vine în contradicție cu credința și alte chestii care ne sunt străine”, a declarat Grigore Novac în timpul ședinței plenare.

Ce presupune Convenția de la Istanbul, tratatul împotriva cărui au mers SOCIALIȘTII și mitropolia moldovenească

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie