Ziua mondială a donatorului de sânge este marcată în fiecare an în 14 iunie. Cu prilejul Zilei mondiale a donatorului de sânge, OMS face apel la oamenii din întreaga lume să doneze sânge într-un gest de solidaritate.
Sângele, produsele sanguine sigure şi transfuzia acestora reprezintă un aspect critic al îngrijirii şi al sănătăţii publice, precizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Acestea sunt de importanţă majoră în tratarea persoanelor care suferă de o serie de boli şi ca urmare a accidentelor, dezastrelor naturale şi conflictelor armate.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Nevoia de sânge este universală, dar accesul la acesta este limitat, în special în ţările cu venituri mici şi medii, unde persoanele afectate sunt mai ales în rândul femeilor şi al copiilor, deoarece aceştia tind să aibă cel mai mult nevoie de sânge, arată OMS.
Marcarea anuală a acestei zile favorizează creşterea gradului de conştientizare a necesităţii de sânge şi produse sanguine sigure şi, de asemenea, este un prilej pentru a mulţumi donatorilor de sânge voluntari, neplătiţi, pentru gestul lor salvator de vieţi. Totodată, Ziua mondială a donatorului de sânge dă ocazia de a chema la acţiune guvernele şi autorităţile naţionale de sănătate pentru a furniza resurse adecvate şi a pune în aplicare sisteme şi infrastructuri pentru a creşte colectarea sângelui de la donatori de sânge voluntari.
Un program eficient de donatori de sânge, caracterizat printr-o participare largă și activă a populației, este esențial pentru satisfacerea nevoii de transfuzie de sânge în timp de pace, precum și în situații de urgență sau dezastre, când există o creștere a cererii de sânge sau când funcționarea normală a serviciilor de sânge este afectată.
Un accent deosebit al campaniei de anul acesta este pus pe rolul esențial al donările voluntare de sânge pentru salvarea de vieți și creșterea solidarității în cadrul comunităților. Decizia marcării Zilei mondiale a donatorului de sânge s-a luat la cea de-a 58-a reuniune a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), la care statele membre şi-au declarat în unanimitate angajamentul şi sprijinul pentru donarea voluntară de sânge.