Curs valutar
 • EUR
  21.4896
  0.0838%
 • USD
  17.9913
  0.0756%
 • RUB
  0.2489
  0.683%
 • RON
  4.3649
  0.1466%
 • UAH
  0.6535
  -0.8569%

Ziua Sfântului Nicolae de Vară! În ce localități din țară se sărbătorește hramul

22 Mai 2021, 09:07
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
22 Mai 2021, 09:07 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Creştinii ortodocşi de stil vechi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Ierarh Nicolae. Această zi este celebrată de două ori pe an: iarna în 19 decembrie şi primăvara în 22 mai. Cu această ocazie, în mai multe localităţi este marcat hramul.

Exemple în acest sens sunt municipiul Bălți, raioanele Fălești, Dondușeni, Basarabeasca, dar și alte localități.

Legenda spune că Sfântul Nicolae s-a născut în a doua jumătate a secolului al III-lea, în familia unor oameni evlavioşi din Lichia, teritoriu aflat în prezent în Turcia. El a ajuns de la un simplu slujitor al bisericii la rangul de arhiereu, devenind arhiepiscopul oraşului Mira din Lichia.

Se spune că lui Nicolae îi plăcea să-i ajute pe cei săraci şi năpăstuiţi, cărora le dădea aproape toţi banii câştigaţi. Moaştele lui s-au păstrat în catedrala locală. În 1087, acestea au fost transferate în oraşul italian Bari, unde se află şi în prezent.

Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova, peste 90 de mii de moldoveni îşi serbează azi onomastica. În jur de 45 de mii de oameni poartă numele Nicolae, iar circa 34 de mii – Nicolai.

Prenumele e popular şi în rândul femeilor. Peste 11 mii de moldovence sunt Nicoleta.

Realitatea Live

25 Iun. 2021, 08:33
 // Categoria: În Lume // Autor:  Petru Cosoi
25 Iun. 2021, 08:33 // În Lume //  Petru Cosoi

În sud-estul Republicii Cehe, lângă granița cu Slovacia și Austria, o tornadă puternică a devastat zone întregi în mai multe localități. Autoritățile raportează cel puțin 300 de victime printre care și decese. De asemenea, salvatorii caută mai multe victime care ar fi fost prinse dub dărâmături.

Vântul, a cărui viteză a atins 267-322 km/h, a nivelat o parte din orașul Hodonin și părți din satele din apropiere – Luzice, Grushki, Moravska Nova Ves și Mikulčice.

Directorul spitalului din orașul Hodonin, într-un interviu acordat televiziunii cehe, a raportat un decedat. Aproximativ 200 de persoane au fost duse la spital cu diverse răni.

În satul Grushki, aproximativ jumătate din case au fost distruse, scrie ziarul Lidove Noviny, citând un oficial local. Vântul a rupt acoperișurile caselor și a răsturnat mașini, dezrădăcinat copaci. Clădirile au fost lovite de grindină cu dimensiuni de până la 10 cm.

Pe autostrada Praga – Bratislava, în apropierea așezărilor afectate, s-a format un blocaj de trafic de peste 50 km în ambele sensuri din cauza copacilor doborâți și a turnurilor de transmisie a energiei electrice.

În total, peste 120 de mii de gospodării din Republica Cehă au rămas fără energie electrică.

Militarii, precum și salvatorii din Austria și Slovacia, au venit în ajutorul salvatorilor cehi pentru a elimina consecințele dezastrului. Ministrul ceh de interne, Jan Hamacek, a scris pe Twitter că departamentul său a trimis unități de salvare din toată țara în regiune.

Autoritățile oferă victimelor o despăgubire inițială de aproximativ 2,7 mii USD. Se acordă asistență suplimentară victimelor.