Curs valutar
 • EUR
  21.2165
  -1.1821%
 • USD
  17.7805
  0.3549%
 • RUB
  0.2449
  -0.49%
 • RON
  4.3076
  -1.1979%
 • UAH
  0.6548
  0.0764%

12 oameni de afaceri care trimit turiști în comos (FOTO)

09 Mai 2021, 15:45
 // Categoria: Economie // Autor:  Elena Putregai
09 Mai 2021, 15:45 // Economie //  Elena Putregai

La 6 mai 2002, Elon Musk a fondat Space X. Atunci, probabil nici măcar el nu și-a dat seama la ce înălțimi (în toate sensurile cuvântului) va ajunge compania. În timp, s-au adunat alți milionari și miliardari, datorită cărora foarte curând vor fi trimiși în cosmos nu doar astronauții, dar și turiști.

Elon Musk – „SpaceX”

Înființând compania de tehnologie spațială „SpaceX” în 2002, Elon Musk a declarat că principalul său obiectiv este colonizarea Marte. Acum trei ani, a lansat o rachetă „Falcon Heavy” în spațiu cu propriul său decapotabil roșu Tesla. Un manechin în costum „SpaceX” stătea la volanul mașinii și îl asculta pe David Bowie.

În septembrie același an, compania a anunțat că miliardarul japonez Yusaku Maezawa va deveni primul lor turist spațial. Zborul este planificat pe noua rachetă „Starship”, cunoscută anterior ca BFR (Big Falcon Rocket), care este încă în curs de dezvoltare.

De asemenea, Musk intenționează să folosească astfel de rachete în loc de avioane. Conform calculelor sale, va fi posibil să o pilotezi, de exemplu, de la New York la Londra în doar o jumătate de oră.

În 2020, unii au semnat un contract cu Musk, care se așteaptă să zboare în spațiu în 2021 cu nava spațială „Crew Dragon”. Echipajul va fi format din patru persoane, toate locurile au fost cumpărate de miliardarul și fondatorul „Shift4 Payments”, Jared Isaacman, averea sa fiind estimată la 2 miliarde de dolari.

Jeff Bezos – „Blue Origin”

attends WIRED25 Summit: WIRED Celebrates 25th Anniversary With Tech Icons Of The Past & Future on October 15, 2018 in San Francisco, California.

Proprietarul Amazon, Jeff Bezos, este unul dintre cei mai de succes exponenți ai turismului spațial. La sfârșitul anului 2019, compania sa „Blue Origin” a finalizat cu succes cele 12 teste ale rachetei „New Shepard”.

Inițial, s-a planificat trimiterea primilor turiști în spațiu în 2019, dar apoi s-a decis amânarea zborului.

„Îmi amintesc tot timpul echipei mele și, în acest sens, sunt ferm convins că nu este o cursă. Vreau prima lansare a navei cu oameni la bord anul acesta, dar vom zbura doar când vom fi cu adevărat gata”, a declarat atunci Bezos.

Noua dată de zbor este stabilită pentru primăvara anului 2021. Prețul biletului ajunge la 100 de mii de dolari.

Richard Branson – „Virgin Galactic”

SHARK TANK – Richard Branson is a Shark on ABCs Shark Tank. (Eric McCandless/ABC via Getty Images)

Concurentul-cheie al „Blue Origin” și-a trimis instructorul șef astronaut, Beth Moses, la altitudine aproape de spațiu în februarie 2019. A devenit prima femeie care a zburat spre stele într-un vehicul utilitar. Nu e chiar cosmos, dar totuși.

Șeful companiei, Richard Branson, a spus atunci că speră să devină primul pasager pe un zbor comercial. Între timp, „Virgin Galactic” oferă zboruri în afara atmosferei pentru câteva ore, timp în care puteți simți greutatea.

Biletele pentru un tur atât de scurt costă 250.000 de dolari.

Eric Anderson – „Space Adventures”

Inginerul Eric Anderson este un pionier al turismului spațial – a deschis Space Adventures în 1998. Inițial, Eric a vândut zboruri cu avioane de luptă ruse MiG-25 de-a lungul liniei Karman – granița dintre atmosfera Pământului și spațiu, unde se simte deja greutatea.

În 2001, primul turist din aventurile spațiale, Dennis Tito, a intrat pe orbită. Zborul l-a costat aproximativ 20 de milioane de dolari.

Compania oferă, de asemenea, un sejur de 7-14 zile pe Stația Spațială Internațională (ISS) pentru 20-40 milioane de dolari. Pentru încă 3-5 milioane de dolari, puteți face o plimbare spațială.

În februarie 2019, „Space Adventures” a semnat un contract cu Roscosmos pentru a trimite doi turiști spațiali la ISS până la sfârșitul anului 2021. „Cosmonauții” vor face o orbită în jurul Pământului de-a lungul traseului lui Iuri Gagarin. Este planificat ca zborul să aibă loc chiar la sfârșitul lunii decembrie 2021 – iar turiștii să poată sărbători Anul Nou în spațiu.

Frank Bunger – „Orion Span”

Omul de afaceri Frank Bunger a decis să intre în industria turismului spațial dintr-un unghi ușor diferit. Principalul proiect al companiei sale „Orion Span” este hotelul spațial de lux „Aurora”.

Potrivit lui Banger, crearea sa a fost posibilă prin faptul că „aproape în fiecare săptămână, toate companiile noi găsesc modalități de a intra pe orbită mai ieftin și mai rapid”. „Este planificat să primim primii oaspeți la hotel în 2024 și puteți rezerva camere acum”.

„Aurora” se va deschide la bordul unei stații orbitale cu un singur modul. Înainte de călătorie, turiștii vor trebui să urmeze o pregătire specială: în câteva luni vor primi cunoștințe de bază despre zborurile spațiale și viața în condiții de presiune ridicată.

Tururile spațiale vor dura 12 zile și vor costa 9,5 milioane de dolari.

Pavel Pușkin – „CosmoCourse”

Absolvent al Institutului de Aviație din Moscova și fost angajat al Centrului de Cercetare și Producție Spațială, Pavel Pușkin a fost primul din Rusia care a primit aprobarea de la Roscosmos pentru dezvoltarea unui proiect privat în domeniul turismului spațial.

Potrivit unor rapoarte, principalul investitor al proiectului nu este el, ci un miliardar și un membru al consiliului de administrație al UMMC (Ural Mining and Metallurgical Company), care a dorit să-și păstreze numele în secret.

„CosmoCourse” dezvoltă o navă suborbitală reutilizabilă pentru șase turiști. Zborul pe aceasta va dura 15 minute și va costa aproximativ 200-250 mii USD.

Primul zbor experimental al capsulei este programat pentru 2023, dar zborul cu pasageri la bord – nu mai devreme de 2025.

Mark Edward Kelly, Jane Poynter, Taber McCallum și Alan Stern – „World View Enterprises”

PHILADELPHIA, PA – JULY 27: on the third day of the Democratic National Convention at the Wells Fargo Center, July 27, 2016 in Philadelphia, Pennsylvania. Democratic presidential candidate Hillary Clinton received the number of votes needed to secure the party’s nomination. An estimated 50,000 people are expected in Philadelphia, including hundreds of protesters and members of the media. The four-day Democratic National Convention kicked off July 25. (Photo by Alex Wong/Getty Images)

Ideea lansării „World View Enterprises”, o companie specializată în zboruri către stratosferă, a reunit veterani ai aviației spațiale – astronautul Mark Edward Kelly, participanții la experimentul Biosphere-2: Jane Poynter și Taber McCallum, și anchetatorul-șef al misiunii „New Horizons” pe Pluto, Alan Stern.

Scopul lor este zboruri regulate pe capsula „Voyager”, care va fi ridicată la o înălțime de aproximativ 30 km deasupra Pământului de un balon de înaltă tehnologie umplut cu heliu. În timp ce testele sunt în desfășurare. În mod ideal, capsula va putea avea simultan șase pasageri și doi membri ai echipajului și va exista un minibar, și acces la internet la bord.

Prețul estimat al unei astfel de plăceri este de 75 de mii de dolari.

Jose Mariano Lopez-Urdiales – „Zero 2 Infinity”

Spaniolul Jose Mariano Lopez-Urdiales este, de asemenea, implicat în baloane spațiale. Compania sa „Zero 2 Infinity” diferă de „World View Enterprises”, în primul rând, prin respectarea mediului a dezvoltărilor sale.

În 2018, Lopez-Urdiales a anunțat că intenționează să utilizeze imprimarea 3D pentru a avea un impact asupra mediului, precum și asupra masei și costului motoarelor navelor spațiale. Capsula pentru zboruri turistice se numește „Bloon” și este încă în curs de testare, dar sistemul de zbor stratosferic Elevate transportă deja echipamente cu succes.

Vladislav Filev – „S7 Space”

CEO-ul „S7 Airlines”, Vladislav Filev, a fondat compania „S7 Space” nu în scopul turismului spațial, ci pentru lansarea comercială a rachetelor și lansarea obiectelor spațiale pe orbita Pământului.

Totuși, nu a putut ocoli complet tendința în creștere a zborurilor turistice în spațiu. La sfârșitul anului 2018, „S7 Space” a anunțat începerea unui proiect de creare a unui cosmodrom în orbita apropiată a pământului, care va fi folosit și pentru turismul spațial.

Realitatea Live

18 Iun. 2021, 05:31
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
18 Iun. 2021, 05:31 // Politica //  Cristina Vlah

Președinta Maia Sandu a confirmat faptul că este dispusă să vină într-o vizită la Moscova, dând vina pe situația pandemică pentru faptul că până în prezent acest lucru nu a fost posibil, informează Realitatea.md.

„Încă nu a fost o invitație oficială. Au mai fost câteva discuții și invitații, dar din cauza pandemiei s-au amânat. Eu sunt deschisă pentru întrevederi, mai ales că sunt multe subiecte care trebuie discutate. Ele țin de cetățenii noștri, care muncesc în Rusia, de exporturi. Cred că acest subiect va mai fi discutat după alegeri”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.

Subiectul vizitelor la Moscova vine în contextul în care fostul ei concurent electoral la prezidențiale, Igor Dodon, efectua asemenea vizite mult mai des decât deplasările în alte regiuni. Asta în timp ce președinta Maia Sandu s-a declarat o apărătoare înflăcărată a viziunilor și valorilor europene.

În calitate de președintă a R Moldova, Maia Sandu a efectuat vizite oficiale în: Ucraina, România, Belgia, Franța și Germania.

 
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției