Pentru prima dată în istorie, un fenomen astrologic numit „uragan spațial” a fost detectat în partea superioară a atmosferei Pământului, la numai câteva sute de kilometri deasupra Polului Nord.
În formarea sa, un uragan spațial are o mulțime de asemănări cu cele pe care le întâlnim pe Pământ. Asemeni celor terestre, uraganele spațiale reprezintă o masă de energie învolburată, doar că în loc să plouă, sunt emiși electroni. Într-o declarație a Universității din Reading, profesorul Mike Lockwood, om de știință, a spus că „până acum, era incert dacă uraganele cu plasmă spațială chiar există, însă această demonstrație incredibilă pe care am surprins-o ne confirmă cu siguranță toate ipotezele”.
Descoperirea este atât de importantă, deoarece s-a produs în partea superioară a atmosferei demonstrând că uraganele și alte fenomene meteorologice extreme pe care le putem observa pe Pământ nu sunt exclusive sistemului nostru solar. Uraganele au fost observate și în atmosferele inferioare ale Marte, Jupiter și Saturn. Acestea apar aproape de suprafața planetei. De exemplu, uraganele de pe Pământ apar de regulă deasupra maselor de apă caldă. Când aerul umed crește în temperatură, creează o zonă de presiune scăzută lângă suprafață, care aspiră aerul din jur, provocând vânturi puternice și ploi abundente.
„Câmpurile de plasmă și cele magnetice din atmosfera planetelor există în tot universul, prin urmare recenta descoperire sugerează că uraganele spațiale, teoretic, ar trebui să fie un fenomen larg răspândit”, a adăugat Lockwood.