Curs valutar
  • EUR
    19.3202
    0.0259%
  • USD
    18.1428
    0.5402%
  • RUB
    0.1888
    1.1653%
  • RON
    3.8869
    0.0515%
  • UAH
    0.4912
    0.5293%

Moment UNIC surprins de camerele din cosmos – un uragan spațial

05 Mart. 2021, 16:47
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Realitatea.md
05 Mart. 2021, 16:47 // Sci-tech //  Realitatea.md

Pentru prima dată în istorie, un fenomen astrologic numit „uragan spațial” a fost detectat în partea superioară a atmosferei Pământului, la numai câteva sute de kilometri deasupra Polului Nord.

În formarea sa, un uragan spațial are o mulțime de asemănări cu cele pe care le întâlnim pe Pământ. Asemeni celor terestre, uraganele spațiale reprezintă o masă de energie învolburată, doar că în loc să plouă, sunt emiși electroni. Într-o declarație a Universității din Reading, profesorul Mike Lockwood, om de știință, a spus că „până acum, era incert dacă uraganele cu plasmă spațială chiar există, însă această demonstrație incredibilă pe care am surprins-o ne confirmă cu siguranță toate ipotezele”.

Descoperirea este atât de importantă, deoarece s-a produs în partea superioară a atmosferei demonstrând că uraganele și alte fenomene meteorologice extreme pe care le putem observa pe Pământ nu sunt exclusive sistemului nostru solar. Uraganele au fost observate și în atmosferele inferioare ale Marte, Jupiter și Saturn. Acestea apar aproape de suprafața planetei. De exemplu, uraganele de pe Pământ apar de regulă deasupra maselor de apă caldă. Când aerul umed crește în temperatură, creează o zonă de presiune scăzută lângă suprafață, care aspiră aerul din jur, provocând vânturi puternice și ploi abundente.

„Câmpurile de plasmă și cele magnetice din atmosfera planetelor există în tot universul, prin urmare recenta descoperire sugerează că uraganele spațiale, teoretic, ar trebui să fie un fenomen larg răspândit”, a adăugat Lockwood.

Realitatea Live

22 Sept. 2023, 19:52
 // Categoria: În Lume // Autor:  Elena Putregai
22 Sept. 2023, 19:52 // În Lume //  Elena Putregai

Tribunalul militar american de la Guantanamo a hotărât joi, 21 septembrie curent, că unul dintre deţinuţii acuzaţi că au planificat atacurile de la 11 septembrie din Statele Unite nu poate fi judecat din cauza sechelelor psihologice căpătate în urma torturii la care a fost supus în detenţie, potrivit New York Times (NYT).

Yemenitul Ramzi bin al-Shaiba, în vârstă de 51 de ani, urma să compară alături de alţi patru inculpaţi într-un proces în care riscă pedeapsa cu moartea. Cu toate acestea, colonelul Matthew McCall, un judecător militar, a decis că sechelele sale psihologice îl împiedică pe acesta să se poată apăra, potrivit NYT.

Medicii de la baza americană de la Guantanamo, situată în Cuba, l-au diagnosticat pe Ramzi bin al-Shaiba cu tulburare de stres post-traumatic şi tulburări psihotice, precum şi cu tulburare delirantă. Psihiatrii militari au declarat că starea lui îl face „incapabil să înţeleagă natura procedurilor angajate împotriva lui sau să coopereze în mod inteligent” cu echipa sa de apărare juridică, scrie New York Times.

Înțepat în organele genitale

Ramzi bin al-Shaiba se plânge de ani de zile că este „chinuit de forţe invizibile care fac să îi vibreze patul şi celula şi care îi înţeapă organele genitale, privându-l de somn”, scrie ziarul.

Avocatul a susţinut că al-Shaiba a fost torturat de CIA şi a înnebunit ca urmare a ceea ce agenţia a numit „tehnici de interogare îmbunătăţite”, care includ privarea de somn, simularea de înec (waterboarding) şi bătăi. Al-Shaiba era programat să participe vineri la procedurile preliminare alături de Khaled Sheikh Mohammed, considerat creierul atentatelor de la 11 septembrie, şi de ceilalţi trei inculpaţi, toţi fiind reţinuţi de mai bine de 15 ani la Guantanamo, deşi nu au fost încă judecaţi de tribunalul militar însărcinat să facă acest lucru.

Audierea preliminară de vineri a fost menţinută, potrivit NYT.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală